Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Δημοσιεύθηκε 18 Απριλίου, 2023

ΥΛΙΚΑ

1 κρεμμύδι, ξερό
1 καρότο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
25 ml ούζο
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 1/2 λίτρο ζωμό, λαχανικών
2 φύλλα δάφνης
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
αλάτι
πιπέρι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το σερβίρισμα
κάππαρη
φέτα
ρίγανη, φρέσκια
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
1 λεμόνι
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το καρότο σε κυβάκια μεγέθους 0,5-1 εκ. και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Πλένουμε καλά το χταπόδι, κόβουμε το στόμα και το κομμάτι που είναι πάνω και κάτω από τα μάτια και τα πετάμε.

Γυρνάμε την κουκούλα ανάποδα, την καθαρίζουμε και την κόβουμε σε κομμάτια αναλόγως με το μέγεθος που θέλουμε.
Ρίχνουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε καλά.

Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα.

Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 15 λεπτά μέχρι τα ζυμαρικά να ρουφήξουν όλα τα υγρά.
Σερβίρουμε με κάπαρη, λίγη τριμμένη φέτα, φρέσκια ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 1 φέτα λεμόνι, και ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.

Πηγή: akispetretzikis.com

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram