Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Σπιτικές παπαρδέλες aglio e olio

Δημοσιεύθηκε 2 Φεβρουαρίου, 2022

Υλικά

Για τη ζύμη ζυμαρικών
150 γρ. αλεύρι σκληρό, + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
1/2 κ.γ. αλάτι
2 αβγά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την aglio e olio
3 σκ. σκόρδο
4 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα του
40 γρ. ελαιόλαδο
1 πρέζα μπούκοβο
1 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
πιπέρι

Για το σερβίρισμα
παρμεζάνα, τριμμένη
πιπέρι
μπούκοβο
φύλλα βασιλικού
Αποθήκευσε τα υπόλοιπα συστατικά στη λίστα για τα ψώνια σου.

Εκτέλεση

Για τη ζύμη ζυμαρικών
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε με το κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίζει να γίνεται τρίμματα, ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Αν η ζύμη δεν πλάθεται και είναι αρκετά στεγνή, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. νερό. Η υγρασία του μείγματος είναι λίγη και προέρχεται από τα αβγά.
Ζυμώνουμε και ελέγχουμε αν η ζύμη έχει την κατάλληλη σύσταση. Αν δεν την έχει, συνεχίζουμε το ζύμωμα για μερικά λεπτά ακόμα.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.

Για τις παπαρδέλες
Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια του ειδικού μηχανήματος παρασκευής ζυμαρικών ή με έναν πλάστη και αρκετό αλεύρι.
Τυλίγουμε τη ζύμη κατά μήκος και την κόβουμε σε λωρίδες πάχους 2,5 εκ.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, λίγο αλάτι, και αφήνουμε μέχρι να βράσει το νερό.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το σκόρδο και ψιλοκόβουμε το θυμάρι.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το θυμάρι, το μπούκοβο, και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρυσαφένιο χρώμα το σκόρδο, για περίπου 3-4 λεπτά.

Ρίχνουμε τα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 1-2 λεπτά.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά (κρατώντας 1 κουταλιά από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν) και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με το ελαιόλαδο μαζί με το νερό που έχουμε κρατήσει.
Ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και τον ρίχνουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα, πιπέρι, μπούκοβο και φύλλα βασιλικού.

Πηγή: akispetretzikis.com

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram