Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Σαλάτα με φακές φούρνου

Δημοσιεύθηκε 2 Απριλίου, 2022

Υλικά

200 γρ. φακές
1 λίτρο νερό, καυτό
4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
300 γρ. ρύζι νυχάκι, βρασμένο
200 γρ. λαχανικά, της αρεσκείας σας
200 γρ. φέτα
δυόσμο, φρέσκο
50 γρ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι
3/4 κ.γ. αλάτι
πιπέρι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτέλεση

Βάζουμε τις φακές σε ένα μπολ με 4 κούπες καυτό νερό και 1 κ.γ. αλάτι και αφήνουμε για μία ώρα. Δεν χρειάζεται να τις μουλιάσουμε παραπάνω. Το νάτριο από το αλάτι αντικαθιστά κάποια από τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου που υπάρχουν στη φλούδα από τις φακές κάνοντας τες πιο διαπερατές στο νερό και με πιο μαλακά φλούδια ώστε να μην σπάνε στο μαγείρεμα. Το καυτό νερό συντομεύει την ώρα που χρειάζονται για να μουλιάσουν οπότε σε μία ώρα είναι έτοιμες.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Αφού τις σουρώσουμε και τις ξεπλύνουμε καλά τις βάζουμε σε ένα σκεύος με καπάκι που μπαίνει στον φούρνο ή σε κάποιο ταψί που θα το κλείσουμε με αλουμινόχαρτο.
Προσθέτουμε 4 κούπες νερό, το σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης, 1/2 κ.γ. αλάτι και τις φακές μας.

Σκεπάζουμε με καπάκι ή με το αλουμινόχαρτο. Θα ρωτήσετε γιατί βάζουμε αλάτι από πριν στα όσπρια ενώ έχουμε πει ότι τα σκληραίνει. Αυτό το κάνουμε γιατί στην περίπτωσή μας θέλουμε οι φακές να μην είναι αλευρένιες αλλά να κρατούν το σχήμα τους και να είναι τραγανές.
Ψήνουμε για 40 λεπτά με μία ώρα.
Στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι, λαχανικά ψιλοκομμένα, λάδι, ξίδι, αρωματικά, τυρί.
Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.

πηγή:akispetretzikis.com

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram