Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Σαλάτα με φακές, πλιγούρι και λαχανικά

Δημοσιεύθηκε 16 Μαρτίου, 2023

ΥΛΙΚΑ

75 γρ. πλιγούρι
75 γρ. φακές
2 σκ. σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ντομάτες
2 κόκκινες πιπεριές
1 κρεμμύδι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα
1/4 ματσάκι άνηθο
150 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. μελάσα
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. σουμάκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με βραστό νερό.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το μπολ, σουρώνουμε το πλιγούρι, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Βάζουμε τις φακές, το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης σε μια κατσαρόλα.
Καλύπτουμε με νερό τις φακές και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Βράζουμε για 20-25 λεπτά και αφαιρούμε με μια κουτάλα τυχόν αφρούς που μπορεί να δημιουργηθούν στην επιφάνεια του νερού.

Σουρώνουμε τις φακές και τις μεταφέρουμε στο μπολ με το πλιγούρι.
Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα ρίχνουμε στο μπολ.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά, τα προσθέτουμε στο μπολ, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Χτυπάμε σε ένα δεύτερο μπολ με ένα σύρμα χειρός το ελαιόλαδο, τη μελάσα, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Αδειάζουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με το κουτάλι.
Πασπαλίζουμε με το σουμάκ, ανακατεύουμε με το κουτάλι, και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram