ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες
200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
400 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
σάλτσα BBQ
ανθό αλατιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120ο C στον αέρα.
Κόβουμε στο μαντολίνο τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Προσέχουμε πάρα πολύ με το μαντολίνο γιατί κόβει!
Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο, το σκόρδο, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
Απλώνουμε λαδόκολλα σε μια φόρμα 10x30 εκ. και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα με τις πατάτες. Φροντίζουμε να είναι σε πολλές στρώσεις.
Καλύπτουμε τις πατάτες με λαδόκολλα, τοποθετούμε από πάνω άλλη μια φόρμα στις ίδιες διαστάσεις και πιέζουμε ελαφρά.
Γεμίζουμε τη φόρμα με το ειδικό βάρος για τάρτες και ψήνουμε για 3 ώρες. Ιδανικά, τοποθετούμε, μέσα στον φούρνο, από κάτω, ένα μεγάλο ταψί για να κρατήσει τυχόν υγρασία που θα φύγει από τη φόρμα με τις πατάτες.
Αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε το βάρος και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά. Θέλουμε το λάδι να φτάσει στους 170ο C.
Κόβουμε το μείγμα της πατάτας σε λεπτά κομμάτια και βάζουμε στο τηγάνι. Τηγανίζουμε σε δόσεις για 3-4 λεπτά για να πάρει χρώμα και να ψηθεί καλά.
Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με σάλτσα bbq και ανθό αλατιού
πηγή:akispetretzikis.com