Μιας και βρισκόμαστε και επίσημα σε νηστεία των Χριστουγέννων, σήμερα θα φτιάξουμε την αγαπημένη νηστίσιμη συνταγη του Άκη Πετρτζίκη
1 κρεμμύδι
100 γρ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 κιλό λάχανο
200 γρ. ρύζι γλασέ
1-1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/4 ματσάκι άνηθο
Για το σερβίρισμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
άνηθο
φρέσκο κρεμμυδάκι
πιπέρι
ελαιόλαδο
φέτα
λεμόνι, σε φέτες
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και βάζουμε 50 γρ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια, το σκόρδο σε φέτες, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε.
Κόβουμε το λάχανο σε χοντρές λωρίδες ή σε χοντρά κομμάτια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ξύσμα από 2 λεμόνια, χυμό από 1 λεμόνι, το πράσινο από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με ξύσμα λεμονιού, άνηθο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπέρι, ελαιόλαδο, φέτα και φέτες λεμονιού.