Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Κολοκυθοπιτάκια

Δημοσιεύθηκε 29 Ιουνίου, 2022

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση
1 κιλό κολοκύθα
100 γρ. πλιγούρι, χοντρό
30 γρ. φιδέ
100 γρ. σταφίδες
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κανέλα
2-3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κ.γ. πιπέρι
2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη ζύμη
530 γρ. αλεύρι χωριάτικο
130 γρ. αλεύρι μαλακό, + έξτρα για το πασπάλισμα
1 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. ηλιέλαιο
2 κ.σ. ξίδι
50 γρ. χυμό πορτοκαλιού
300 γρ. νερό, χλιαρό
Για το σερβίρισμα
παπαρουνόσπορο
κρέμα βαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια 2x2εκ. Τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και την κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Ρίχνουμε το πλιγούρι, τον φιδέ, και σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Αφαιρούμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με την κολοκύθα.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός από τις σταφίδες. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Κρατάμε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 βράδυ (η κολοκύθα θα κατεβάσει τα υγρά της και θα απορροφήσει το πλιγούρι). Την επόμενη ημέρα, ανακατεύουμε μέσα τις σταφίδες και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να μοιάζουν με βρεγμένη άμμο. Ακουλούθως, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το χλιαρό νερό, το αλάτι, το ξίδι, τον φρέσκο χυμό από πορτοκάλι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ελαστική και λεία ζύμη.
Την πλάθουμε σε μία μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, παίρνουμε το ένα κομμάτι και κρατάμε τα υπόλοιπα σκεπασμένα με πετσέτα να μην ξεραθούν. Το ζυμώνουμε για λίγο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ύστερα το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με μηχανή φύλλου ή με τη βοήθεια ενός πλάστη.
Με ένα στρογγυλό κουπάτ 10 εκ. κόβουμε δίσκους από το φύλλο μας και με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε από τη γέμιση και τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι στο κέντρο του. Έχουμε δίπλα μας ένα μπολ με νερό και βρέχουμε την περιφέρεια του κύκλου της ζύμης. Διπλώνουμε στη μέση και κολλάμε τα δύο άκρα κάνοντας “μισοφέγγαρα”. Με ένα πιρούνι πατάμε τα σημεία που ενώθηκε η ζύμη για να τα κλείσουμε καλά.

Με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε και τις υπόλοιπες.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και απλώνουμε πάνω τις κολοκοτές, αφήνοντας απόσταση 2-3 εκ. μεταξύ τους και τις αλείφουμε ελαφρά με λίγο χυμό πορτοκαλιού.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με παπαρουνόσπορο και κρέμα βαλσαμικού.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram