Σπασμένα αγγεία: Όσα πρέπει να ξέρεις και πώς θα τα αντιμετωπίσεις

Δημοσιεύθηκε 15 Μαρτίου, 2022

Τα σπασμένα αγγεία στο πρόσωπο (και συχνά στα πόδια) είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί σε όλες μας, και τα αίτια που τα προκαλούν είναι πολλά. Η κατανάλωση αλκοόλ, το φτέρνισμα (ναι, ναι) μια εγκυμοσύνη, οι αλλαγές του καιρού, η ροδόχρους ακμή, η έκθεση στον ήλιο (αυτή η μάστιγα) ή ακόμα και τα γονίδια (thanks mom… again) είναι μερικά από αυτά που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνισή τους και είναι όλα απόλυτα φυσιολογικά, όπως άλλωστε και τα σπασμένα αγγεία.

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις πράγματι σπασμένα αγγεία ή κάτι άλλο;

Τα σπασμένα αγγεία είναι διεσταλμένα… αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας σου, και συνήθως μοιάζουν με μικροσκοπικό ιστό αράχνης ή απλά είναι κόκκινα σημάδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς κοιτάζεις λοιπόν αυτά τα κόκκινα σημάδια στο πρόσωπό σου, ίσως να ανησυχείς και ενδεχομένως να νομίζεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτά. Μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα, αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβεις γιατί εμφανίζονται. Σήμερα θα τα πούμε όλα.

Γιατί εμφανίζονται;

Ένα αγγείο μπορεί να σπάσει όταν παρουσιαστεί πολλή ένταση. Αν λοιπόν προσπαθήσεις να σπάσεις κάποιο σπυράκι ασκώντας υπερβολική δύναμη, αν φτερνιστείς πολύ δυνατά, αν κάνεις πολύ καυτό μπάνιο ή αν βγεις έξω στο υπερβολικό κρύο, αν φας πολλά καυτερά φαγητά ή αν πιείς πολύ αλκοόλ θα δημιουργηθεί ένταση στα αγγεία σου.

Πιο συγκεκριμένα, τα τοιχώματα των αγγείων είναι πολύ ελαστικά αλλά μπορεί να χάσουν την ικανότητά τους να διαστέλλονται και να συστέλλονται αν υπάρχει μόνιμη ένταση (εξαιτίας αυτών που αναφέραμε) συνεπώς παραμένουν διογκωμένα. Δεν μιλάμε λοιπόν για

Μπορείς να τα εξαφανίσεις;

Ναι και όχι. Από τη στιγμή που τα αγγεία θα εμφανιστούν στο πρόσωπό σου δεν μπορείς να απαλλαγείς από αυτά χωρίς τη βοήθεια του δερματολόγου σου. Μόνο ο δερματολόγος με τη χρήση lazer μπορεί να κάνει τα σπασμένα αγγεία να εξαφανιστούν. Μη σκας όμως.

Υπάρχουν κάποια αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως το έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς (rosehip oil) που καταπολεμούν την ερυθρότητα και βελτιώνουν σημαντικά την εμφάνιση των σπασμένων αγγείων. Ομοίως, ο δερματολόγος σου μπορεί να σου συνταγογραφήσει προϊόντα τα οποία προκαλούν συστολή των αγγείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram