Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πάρουμε τις βιταμίνες μας;

Δημοσιεύθηκε 25 Απριλίου, 2022

Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, χρειαζόμαστε 13 βιταμίνες. 9 από τις οποίες είναι υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές. Ενώ αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε διάφορες ποσότητες στα τρόφιμα, συχνά χρειάζεται να πάρουμε συμπληρώματα βιταμινών, προκειμένου να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες.

Κανονικά, οι περισσότερες βιταμίνες μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Παρόλα αυτά, ορισμένες βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα υπό ειδικές συνθήκες, γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζεις πώς και πότε να παίρνεις ένα συμπλήρωμα για να εξασφαλίσεις την καλύτερη απορρόφησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες

Όπως υποδηλώνει το όνομα τους, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες διαλύονται στο νερό. Έτσι δεν χρειάζεται να τις παίρνεις με φαγητό για να απορροφηθούν. Σε αντίθεση με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, οι υδατοδιαλυτές δεν αποθηκεύονται εύκολα στους ιστούς του σώματος, για αυτό και πρέπει να καταναλώνονται συχνά. Υπάρχουν 9 υδατοδιαλυτές βιταμίνες:

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C παίζει πολλούς και κρίσιμους ρόλους για τον οργανισμό μας. Λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού, καθώς και για τη σύνθεση κολλαγόνου και νευροδιαβιβαστών. Υπάρχουν διάφορες μορφές συμπληρωμάτων βιταμίνης C. Μπορείς να λαμβάνεις συμπληρώματα βιταμίνης C οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό. Φρόντισε να αποθηκεύεις τα συμπληρώματα βιταμίνης C σε δροσερό, σκιερό μέρος, καθώς αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και το φως. Επίσης, να έχεις κατά νου ότι επειδή η περίσσεια βιταμίνης C, αποβάλλεται φυσικά από τον οργανισμό, συνήθως δεν χρειάζονται δόσεις άνω των 1.000 mg, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β πωλούνται μεμονωμένα ή ως συμπληρώματα συμπλέγματος Β που περιέχουν και τις οκτώ βιταμίνες Β. Επειδή είναι υδατοδιαλυτές, μπορείς να τις πάρετε με ή χωρίς φαγητό και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Συχνά συνιστάται η λήψη βιταμινών Β το πρωί λόγω του σημαντικού ρόλου τους στον μεταβολισμό και στην παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη βιταμινών Β με άδειο στομάχι. Για παράδειγμα, συνιστάται στα άτομα με ανεπάρκεια Β12 να λαμβάνουν συμπληρώματα Β12 με άδειο στομάχι, μαζί με νερό για μέγιστη απορρόφηση.

Λιποδιαλυτές βιταμίνες

Σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες εξαρτώνται από το λίπος για σωστή απορρόφηση. Έτσι, γενικά συνιστάται να λαμβάνονται μαζί με γεύματα που περιέχουν λιπαρά.

Βιταμίνη Α

Ορισμένοι πληθυσμοί κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιταμίνης Α, λόγω αυξημένων αναγκών ή μειωμένης απορρόφησης. Ανάμεσά τους οι έγκυες, οι θηλάζουσες και άτομα με κυστική ίνωση.

Τα περισσότερα συμπληρώματα βιταμίνης Α, περιέχουν βιταμίνη Α που προέρχεται από ιχθυέλαιο ή με τη μορφή καροτενοειδών βιταμίνης Α. Για τη βέλτιστη απορρόφησή της συνίσταται να λαμβάνεται με γεύμα που περιέχει λίπος. Με μια ισορροπημένη διατροφή, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α, συνήθως δεν είναι απαραίτητη. Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Α σε υψηλές δόσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας. Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί συνιστούν να μην λαμβάνεις συμπληρώματα με υψηλή δόση βιταμίνης Α, εκτός εάν κάποιος γιατρός το συστήσει.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία των οστών, την κυτταρική ανάπτυξη και πολλά άλλα. Δυστυχώς, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, έχουν έλλειψη σε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται με γεύματα ή σνακ που περιέχουν λίπος για να διασφαλιστεί η βέλτιστη απορρόφηση. Ωστόσο, ορισμένα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν επηρεάζονται από το τι τρως. Για να διατηρήσεις υγιή επίπεδα βιταμίνης D, βεβαιώσου ότι λαμβάνεις επίσης αρκετό μαγνήσιο. Επίσης, έχε κατά νου ότι ορισμένες λιποδιαλυτές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης D. Από την άλλη πλευρά, η λήψη βιταμίνης Κ μαζί με βιταμίνη D, μπορεί να ωφελήσει την οστική πυκνότητα.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως κύριο αντιοξειδωτικό στο σώμα και είναι απαραίτητη για την υγιή ροή του αίματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Είναι επίσης ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής. Άτομα με ιατρικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο βραχέος εντέρου, η κυστική ίνωση και η νόσος του Crohn, μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης Ε για να αποφύγουν την ανεπάρκεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram