Μαρμάρι: Το αγαπημένο θέρετρο του Νότιου Ευβοϊκού #PameChalkida

Δημοσιεύθηκε 27 Ιουνίου, 2022

Το όμορφο Μαρμάρι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, με θέα πανοραμική στον ομώνυμο κόλπο, αλλά και στους ειδυλλιακούς Πεταλιούς. Ακόμα και σήμερα, μάλιστα, η ατμόσφαιρα σε ορισμένα σημεία κάτω στο λιμανάκι εξακολουθεί να δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε ψαροχώρι. Και, δικαίως, αφού για πολλά χρόνια ήταν ακριβώς αυτό, προτού εξελιχθεί σε αγαπημένο θέρετρο διακοπών στον Νότιο Ευβοϊκό.

Το χωριό ξεκίνησε να δημιουργείται σιγά-σιγά κατά τη δεκαετία του 1920, από ανθρώπους με εμπειρία στο ψάρεμα, οι οποίοι έφτασαν στη νότια Εύβοια ως εσωτερικοί μετανάστες από την Αργολίδα και από τα Βάτικα και τη Νεάπολη της Λακωνίας. Η τουριστική ανάπτυξη θα συνέβαινε αργότερα, κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, όταν άρχισαν να έρχονται εδώ για καλοκαιρινά μπάνια Αθηναίοι οικογενειάρχες με μικρό εισόδημα. Μάλιστα, η πρώτη υποδομή φιλοξενίας επισκεπτών δημιουργήθηκε από τον πατέρα του σημερινού ξενοδόχου Θανάση Ζαφείρη, ο οποίος έχει το «Marmari Bay».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις δικές μας ημέρες, βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Εκτός από Έλληνες, το τουριστικό κοινό στο Μαρμάρι περιλαμβάνει και επισκέπτες από την κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία, όπως και αρκετούς Ολλανδούς, ενώ τελευταία άνοιξε και η αγορά της Ρουμανίας.

Εκτός βέβαια από τον γενικό τουρισμό, το χωριό έχει βρεθεί και στο επίκεντρο του ειδικού τουρισμού: η εκπληκτική παραλία Μεγάλη Άμμος (ή Χρυσή Άμμος), με τη χαρακτηριστική «αμμόγλωσσα», πρωταγωνίστησε στο προωθητικό spot του Υπουργείου Τουρισμού για το 2020 και συζητήθηκε παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα μέρος που το πιάνει ο βοριάς, οπότε κάθε καλοκαίρι αλλάζει σχήμα ανάλογα με τη φορά του ανέμου και την κατεύθυνση των κυμάτων. Γεγονός, με τη σειρά του, που δημιουργεί τη θεαματική, πεταλόσχημη «γλώσσα» άμμου, η οποία εισχωρεί στη θάλασσα.

Πολύ πριν από αυτήν την προβολή, ωστόσο, το Μαρμάρι ήταν –και συνεχίζει να είναι– διεθνές hot spot για τους wind surfers και τους kite surfers. Άλλωστε ήδη από το 2012 χαρακτηρίστηκε από το National Geographic (μαζί με τους Πεταλιούς) ως ένας από τους 10 κορυφαίους προορισμούς σε όλον τον κόσμο, για όσους απολαμβάνουν την ιστιοπλοΐα, τα θαλάσσια σπορ και τις κρουαζιέρες λίγων ατόμων.

shutterstock 1094718002

Πού θα κολυμπήσετε

Στη διάσημη και πολύ θεαματική Μεγάλη Άμμο μπορείτε να απολαύσετε όλες σχεδόν τις πλευρές μιας ονειρεμένης beach life. Η παραλία είναι οργανωμένη, με τις ξαπλώστρες της και τις ομπρέλες της, υπάρχει beach bar με σνακς, ποτά και αναψυκτικά, ενώ κατά καιρούς φιλοξενούνται και μουσικά events. Το βράδυ τα βράχια φωτίζονται, υπάρχει DJ και η ατμόσφαιρα γίνεται σούπερ fancy και καλοκαιρινή.

Ακόμα, στην παραλία λειτουργούν σχολές wind surfing και kite surfing. Για μια πλήρη ενημέρωση σχετικά με το πώς και το τί, ρωτήστε τον Δημήτρη Παλόγο (Kitegreece Lefkadi Surf Club 6988616190). Κοντά στη Μεγάλη Άμμο, τέλος, βρίσκεται η παραλία Ζαστάνη, που δεν την ξέρουν και πολλοί. Θα πάτε από βατό μονοπάτι και θα λατρέψετε τα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, το ψιλό βοτσαλάκι και τους επιβλητικούς βράχους που την περιβάλλουν.

Χορηγοί #PameChalkida
AD SECURITY1453495 484633884984889 145056295 n NUMBER 1 52956988 1907056676073109 5151427901316399104 n

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram