Γιατί νιώθετε φουσκωμένοι ενώ δεν τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού και τι μπορείτε να κάνετε

Δημοσιεύθηκε 26 Δεκεμβρίου, 2021

Το φούσκωμα εμφανίζεται για διάφορους λόγους , αλλά είναι ιδιαίτερα συχνό μετά το φαγητό, λόγω του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας αφομοιώνει την τροφή.

Ορισμένα τρόφιμα προκαλούν υπερβολική παραγωγή αερίου λόγω των διαφόρων ενώσεων που περιέχουν. Όταν οι τροφές πέπτονται, παράγουν υποπροϊόντα όπως υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Το μπρόκολο, τα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι παραδείγματα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες γνωστές για την πρόκληση αερίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα μήλα, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φούσκωμα.

Μερικοί άνθρωποι θα φουσκώσουν μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών λόγω έλλειψης συγκεκριμένων ενζύμων για τη διάσπαση συγκεκριμένων συστατικών των τροφίμων.Η δυσανεξία στη λακτόζη, για παράδειγμα, συνδέεται με την ανεπαρκή λακτάση για τη διάσπαση του σακχάρου του γάλακτος, η οποία οδηγεί σε αέρια.

Ακόμη και φαινομενικά άσχετες συνήθειες, όπως η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, το μάσημα τσίχλας και το κάπνισμα μπορεί να είναι ένοχοι, επειδή προκαλούν υπερβολική συσσώρευση αερίων στο στομάχι και τα έντερα.

Πώς να αποφύγετε το φούσκωμα μετά το φαγητό

Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι θα νιώσετε έτσι κι αλλιώς φουσκωμένοι μετά από ένα γεύμα, υπάρχουν τρόποι να το μειώσετε ή ακόμα και να το αποφύγετε εντελώς.

Μην το παρακάνετε με τις φυτικές ίνες

Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή σας, καλό είναι να μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα.

Η μείωση της πρόσληψης φυτικών ινών σας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του φουσκώματος μετά το φαγητό.

Περιορίστε το λίπος

Οι τροφές με πολλά λιπαρά σας κρατούν χορτάτους επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, αλλά αυτή η αργή διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει την κένωση του στομάχου και να προκαλέσει αισθήματα φουσκώματος .Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τις τροφές με λιπαρά, αλλά εάν παρατηρήσετε ότι έχετε φούσκωμα, καλό είναι να τις περιορίσετε.

Ασκηθείτε

Αναζητήστε έναν τρόπο να κάνετε κάποια απλή κίνηση ή ακόμα και μια ελαφριά προπόνηση. Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μετά από ένα γεύμα - όπως μια βόλτα ή η χρήση στατικού ποδηλάτου - βοήθησε στην απομάκρυνση των αερίων και στη μείωση του φούσκωμα στους συμμετέχοντες.

Ρωτήστε τον γιατρό σας

Το συνεχές φούσκωμα μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει. Εάν τίποτα δεν φαίνεται να ανακουφίζει το φούσκωμα σας - ή εάν έχετε άλλα συμπτώματα όπως έντονο πόνο, έμετο, διάρροια ή αιμορραγία - τότε είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Επιπλέον, εάν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε πάντα φουσκωμένοι μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου, μπορεί να είναι σημάδι τροφικής αλλεργίας ή δυσανεξίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram