Η φλεγμονή είναι μια απόλυτα φυσιολογική σωματική λειτουργία. Γενικά προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα, όταν αναγνωρίζει έναν εισβολέα ή βλάβη ιστού που πρέπει να παραμείνει υπό έλεγχο.
Από την άλλη, όταν η φλεγμονή επιμένει ή δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, βλάπτει το σώμα και προκαλεί ασθένεια. Η χρόνια λοιπον φλεγμονή, είναι η αιτία πολλών σοβαρών ασθενειών – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ειναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα , πολλών μορφών καρκίνου και της νόσου του Alzheimer.
Το άγχος, η έλλειψη άσκησης, η γενετική προδιάθεση και η έκθεση σε τοξίνες, μπορούν να συμβάλουν σε τέτοιες χρόνιες φλεγμονές, αλλά και οι διατροφικές επιλογές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Η εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο συγκεκριμένα τρόφιμα επηρεάζουν τη φλεγμονώδη διαδικασία είναι η καλύτερη στρατηγική για τη συγκράτησή της και τη μείωση των μακροπρόθεσμων κινδύνων από τη νόσο.
Η αντιφλεγμονώδης διατροφή δεν προορίζεταιως πρόγραμμα απώλειας βάρους (αν και οι άνθρωποι μπορούν και χάνουν βάρος σε αυτό), ούτε είναι ένα πλάνο διατροφής για να παραμείνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Είναι τρόπος ζωής γαι διατήρηση βέλτιστηςυγείας.
Ας δούμε λοιπόν τις «αντιφλεγμονώδεις»τροφές:
Από την άλλη πλευρά, είναι καλό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και τροφές που επιδεινώνουν τη φλεγμονή, για αυτό πρέπει να τις περιορίσουμε.
Πιο συγκεκριμένα:
Να θυμάστε πως κάποιες τροφές ανοίγουν το διακόπτη της φλεγμονής, ενώ κάποιες άλλες τον κλείνουν.
Μπορεί να μην μας θεραπεύουν όταν ήδη υποφέρουμε από κάποια πάθηση, είναι ωστόσο ιδιαίτερα ωφέλιμες μιας και η αξία τους έγκειται στην πρόληψη.