Βρώμη: 5 οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται καθημερινά

Δημοσιεύθηκε 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Η βρώμη ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα.

1.Ωφελεί τη λειτουργία του εντέρου: Ανεξάρτητα από την μορφή που καταναλώνεται, η βρόμη είναι καθαρές φυτικές ίνες, οι οποίες κατά την πέψη λειτουργούν σαν σφουγγάρι και απορροφούν μεγάλη ποσότητα υγρών. Αυτό διευκολύνει τις κινήσεις του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2.Προκαλεί αίσθημα πληρότητας: Η βρόμη λειτουργεί όπως ένα σφουγγάρι, δηλαδή απορροφά την υγρασία και διπλασιάζει τον όγκο της στο στομάχι, προκαλώντας αίσθημα πληρότητας και αφήνοντας λιγότερο χώρο για φαγητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα της πείνας.

3.Βοηθά στην απώλεια βάρους: Επειδή αυξάνει το αίσθημα πληρότητας, είναι λιγότερο πιθανό να τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος αύξησης του βάρους. Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που αντικατέστησαν το συνηθισμένο πρωινό με ένα μπολ βρόμης και περπατούσαν επί 15-30 λεπτά καθημερινά, έχασαν περίπου μισό κιλό την εβδομάδα χωρίς να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

4.Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας: Έχει βρεθεί ότι το πλιγούρι βρόμης μειώνει την LDL «κακή» χοληστερόλη, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, γνωστά αντιοξειδωτικά, και ιδιαίτερα σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες και έχουν συνδεθεί με μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και αύξηση της παραγωγής του μονοξειδίου του αζώτου που βοηθά διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.

5.Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Η βρόμη έχει υψηλή ποεριεκτικότητα σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μία μερίδα (½ φλιτζάνι) νιφάδων βρόμης καλύπτει τα παρακάτω ποσοστά των ημερήσιων αναγκών: - Μαγγάνιο: 191% - Φώσφορος: 41% - Μαγνήσιο: 34% - Χαλκός: 24% - Σίδηρος: 20% - Ψευδάργυρος: 20% - Φυλλικό οξύ: 11% - Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 39% - Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 10% - Aσβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Β6 και Β3 (νιασίνη) Επιπλέον δίνει: 51 γραμμάρια υδατανθράκων, 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λιπαρών και 8 γραμμάρια φυτικών ινών.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram