Επιβλητικό και χωρίς μιναρέ, στην Οδό Κώτσου και συγκεκριμένα στην πλατεία Πεσόντων Οπλιτών δεσπόζει το τζαμί αυτό, που έχει μπροστά του μια δροσερή πλατεία. Η ονομασία του ,’Εμίρ Ζαδέ’, προέρχεται από τις λέξεις εμίρ (εμίρης) και ζαδέ (γιος), δηλαδή το τέμενος του γιου του εμίρη. Κατασκευάστηκε το 15ο αιώνα, κατά τους πρώτους χρόνους της οθωμανικής περιόδου με σκοπό τη συγκέντρωση και προσευχή των πιστών.
Ο Τούρκος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή, που επισκέφθηκε τη Χαλκίδα, αναφέρει ότι «μέσα στο κάστρο του Εγριμπόζ υπάρχουν έντεκα τούρκικοι μαχαλάδες και έντεκα τζαμιά πιστών μουσουλμάνων». Κάστρο του Εγριμπόζ, σημαίνει Κάστρο της Χαλκίδας και εννοείται η ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής, που ονομαζόταν έτσι λόγω των τειχών που περιέβαλλαν την πόλη.
Μαζί με την Αγία Παρασκευή και την Εβραϊκή Συναγωγή καθιστούν τη Χαλκίδα τη μοναδική πόλη στο κόσμο που τρεις μεγάλες θρησκείες, στεγάζονται σε απόσταση λίγων βημάτων ανάμεσα τους. Και τα τρία μνημεία βρίσκονταν μέσα στην παλαιότερη γειτονιά της Χαλκίδας , το Κάστρο.
Ιστορικό μνημείο έχει χαρακτηριστεί και η οθωμανική κρήνη του Χαλίλ, στον εξωτερικό χώρο του Τζαμιού. Χτίστηκε το 1665 και ανακαινίστηκε το 1796 με όμορφη ανάγλυφη επιγραφή . Πρόκειται για μια από τις δεκαεννιά δημόσιες κρήνες που κατασκευάστηκαν κατά την οθωμανική περίοδο και αναφέρονται επίσης από τον Εβλιγιά Τσελεμπή. Η κρήνη, διακοσμημένη με περίτεχνα ανάγλυφα αραβικής τέχνης, φέρει επιγραφές.
Το σωζόμενο Τζαμί, αποτελεί ορόσημο της οθωμανικής περιόδου και διατηρητέο από το 1937, ύστερα από σχετική δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας Κυβερνήσεως. Μετατράπηκε σε μουσείο μεσαιωνικών και νεότερων χρόνων και έπειτα σε λαογραφικό μουσείο. Σήμερα, στεγάζει μέρος της μεσαιωνικής αρχαιολογικής συλλογής Χαλκίδας και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος υπό την εποπτεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Εύβοιας.