ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
1 κ.γ. βούτυρο, για το άλειμμα της λαδόκολλας
60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
30 γρ. κακάο, + έξτρα για το πασπάλισμα της λαδόκολλας
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. καφέ, στιγμιαίο, σε σκόνη
4 αυγά, μέτρια
130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.σ. ηλιέλαιο
Για τη γέμιση
340 γρ. σπιτική πραλίνα φουντουκιού σοκολάτας
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη βάση ενός ορθογώνιου ταψιού 30x40 εκ.
Αλείφουμε με βούτυρο τη λαδόκολλα και την πασπαλίζουμε με κακάο.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τον καφέ.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα τα αβγά με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μεσαίο και προσθέτουμε το ηλιέλαιο.
Ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα και προσθέτουμε το μείγμα των στερεών σε δόσεις, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
Ισιώνουμε την επιφάνειά του με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και ψήνουμε για 12 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.
Πασπαλίζουμε με κακάο ένα καθαρό κομμάτι λαδόκολλας.
Αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι πάνω στη λαδόκολλα και αφαιρούμε το κομμάτι της λαδόκολλας που ψήσαμε το παντεσπάνι.
Ρολάρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό το παντεσπάνι από τη μικρή πλευρά του ώστε να σχηματίσουμε ένα ρολό.
Αφήνουμε το ρολό στην άκρη να κρυώσει.
Για τη γέμιση
Βάζουμε σε ένα μπολ την πραλίνα σοκολάτας.
Μεταφέρουμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) φροντίζοντας η βάση του μπολ να μην ακουμπάει στο νερό και ζεσταίνουμε την πραλίνα μέχρι να λιώσει εντελώς.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
Αδειάζουμε τη σαντιγί στο μπολ με τη λιωμένη πραλίνα φροντίζοντας να μην είναι πολύ καυτή η πραλίνα για να μην κόψει η σαντιγί.
Ανακατεύουμε με μια μαρίζ με ελαφριές κυκλικές κινήσεις τη σαντιγί και την ομογενοποιούμε με την πραλίνα, μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μους.
Μεταφέρουμε τη μους στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να κρυώσει.
Για τη σύνθεση
Ανοίγουμε το ρολό (παντεσπάνι) και αδειάζουμε τη μους στο κέντρο του.
Ρολάρουμε με προσοχή και μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η μους.
Πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με έξτρα κακάο και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com