Πρόκειται για ένα σύνδρομο επιλεκτικής ευαισθησίας στους ήχους, το οποίο συνήθως πυροδοτείται από στοματικά ερεθίσματα: ο ήχος που κάνει κάποιος όταν μασάει, τρώει, ανασαίνει με συγκεκριμένο τρόπο ή βήχει. Προέρχεται επίσης συχνά από ήχους που επαναλαμβάνονται, όπως η πληκτρολόγηση, το επαναλαμβανόμενο χτύπημα του ποδιού, ή το να παίζει κάποιος με το στιλό του.
Στις ήπιες εκφράσεις της, η μισοφωνία μπορεί να κάνει το άτομο να νιώσει άβολα και ανήσυχα ή να του προκαλέσει απέχθεια και την ανάγκη να φύγει από τον χώρο. Οι εντονότερες αντιδράσεις σε ερέθισμα όμως μπορεί να προκαλέσουν θυμό, οργή, πανικό, φόβο, και την θέληση να σταματήσει αυτό που προκαλεί το θόρυβο. Όσο ακραίο κι αν φαίνεται, ένας μισοφωνικός μπορεί να αισθανθεί παρόρμηση να σκοτώσει αυτόν που κάνει θόρυβο εκείνη τη στιγμή.
Φυσικά, αυτό μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην κοινωνική ζωή του μισοφωνικού. Αν φτάνετε στο σημείο να τρώτε ξεχωριστά από τους φίλους, την οικογένεια και το σύντροφό σας, ή αν καταλήγετε να τους επιτίθεστε (λεκτικά ή μη), τότε η κατάσταση αρχίζει και ξεφεύγει.
Αυτή η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 9 και 13 ετών και είναι περισσότερο συνηθισμένη στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Οι γιατροί ξέρουν ότι δεν σχετίζεται με πρόβλημα στην ακοή, αλλά δεν ξέρουν και τι ακριβώς την προκαλεί. Πρόκειται μάλλον για κάποιο πρόβλημα με την αισθητηριακή αντίληψη, το οποίο κάνει ορισμένους ήχους να προκαλούν αρνητική αντίδραση στον εγκέφαλο.
Δοκιμάστε τον εαυτό σας με το παρακάτω βίντεο:
Πηγή : jenny.gr