Για τα εορταστικά οικογενειακά και φιλικά δείπνα του Δεκεμβρίου, ο Αναστάσης Κωνσταντόπουλος προτείνει στο Off Magazine μία εξαιρετική συνταγή, οικονομικά προσιτή και πολύ γευστική που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.
Διαβάστε την, όπως και extra tips που δίνει αποκλειστικά για εσάς ο Χαλκιδέος μάγειρας :
Υλικά :
1 κοτόπουλο
100 ml ελαιόλαδο
300ml λευκό κρασί
400 ml ζωμός κοτόπουλου
θυμάρι φρέσκο
αλάτι πιπέρι
Υλικά για τη γέμιση :
2 πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε λεπτές λωρίδες
θρυμματισμένη φέτα 100γρ
ανθότυρο 200γρ
ντοματίνια ψιλοκκομένα 50γρ
Yλικά για τη σάλτσα σύκου
1 κουταλιά βούτυρο
1 κρεμμύδι
1/4 ποτηριού ξύδι βαλσάμικο
1/2 ποτήρι αποξηραμένα σύκα
2 κουταλάκια γλυκού sauce σόγιας
θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση :
Zητάμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκκαλίσει το κοτόπουλο, ώστε να το κάνουμε γεμιστό. Ξεκινάμε ανοίγοντας το και αλατοπιπερώνοντας το, ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο θυμάρι. Έπειτα προσθέτουμε τη γέμιση και δένουμε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Το σωτάρουμε για να δημιουργηθεί κρούστα σε όλες τις πλευρές και σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε το ζωμό και το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά σκεπασμένο. Το ελαιόλαδο το χρησιμοποιούμε τόσο για να πάρει χρώμα το ρολό στο τηγάνι, όσο για τη σάλτσα και λίγο για τη γέμιση. Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό, τη σάλτσα σόγιας και τα σύκα. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι η σάλτσα να δέσει αρκετά. Τέλος, ρίχνουμε λίγο θυμάρι και 2 πρέζες αλάτι.
EXTRA TIPS
- Kόψτε το ρολό διαγώνια σε φέτες και σερβίρετε τη σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο
- Το κατάλληλο συνοδευτικό είναι ρύζι μπασμάτι ή πουρές πατάτας καρότου
- Αφήστε την πέτσα του κοτόπουλου να ξεροψηθεί. Ταιριάζει τέλεια με τη σάλτσα σύκου.
Kαλή απόλαυση!