Συστατικά
- 2 κ.σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 φέτες πανσέτα (ή μπέικον) ψιλοκομμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 80 γραμμ. μακαντέμια ψιλοκομμένα
- 45 γραμμ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
- 70 γραμμ. ξεραμένη ψίχα ψωμιού
- 2 κ.σούπας ψιλοκομμμένο φασκόμηλο
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
- Ένα χοιρινό μπούτι περίπου 1,5 κιλό χωρίς κόκκαλο
- 1 κ.γλυκού γλυκάνισο
- λίγο χονδρό αλάτι
- 4 μέτρια αχλάδια κομμένα στη μέση
- 2 κ.σούπας σιρόπο σφένδαμου
- Βραστά σπαράγγια και φύλλα ρόκας για το σερβίρισμα
Τρόπος μαγειρέματος
- Προθέρμανε το φούρνο στους 230 βαθμούς.
- Ζέστανε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Ρίξε το κρεμμύδι, την πανσέτα και το σκόρδο να σωταριστούν ανακατεύοντας για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Πρόσθεσε τα μακαντέμια και μαγείρεψε άλλα 3-4 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν τα καρύδια.
- Απόσυρε από τη φωτιά και άφησέ το να κρυώσει.
- Βάλε το μίγμα σε μεγάλο μπολ.
- Πρόσθεσε το κουκουνάρι, την ψίχα, το φασκόμηλο και το αυγό και ανακάτεψε καλά.
- Αλατοπιπέρωσε.
- Πλύνε το χοιρινό σου και στέγνωσέ το καλά με χαρτί κουζίνας.
- Τοποθέτησέ το πάνω σε επιφάνεια κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι χάραξε το κρέας 5 εκατοστά από το κέντρο ώστε να δημιουργήσεις μια κοιλότητα για τη γέμιση.
- Γέμισε το κρέας σου και ρολάρισέ το ελαφρά ώστε να απλωθεί η γέμιση.
- Δέσε το χοιρινό με σπάγγο μαγειρέματος για να μη βγει η γέμιση.
- Περίχυσε με το υπόλοιπο λάδι, πασπάλισε με γλυκάνισο και αλάτι και τρίψε το κρέας να πάει παντού.
- Βάλε το κρέας σε ταψί και γύρω του τα αχλάδια.
- Περίχυσε με το σιρόπι.
- Ψήσε για 30 λεπτά.
- Κατέβασε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήσε άλλα 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να καραμελώσουν τα αχλάδια.
- Βγάλε από το το φούρνο, σκέπασέ το με αλουμινόχαρτο και άφησέ το 15 λεπτά στην άκρη.
- Κόψε το χοιρινό σε φέτες και σέρβιρε με αχλάδια, ζουμί από το ταψί, τα σπαρράγγια και τη ρόκα.