Συνεργασία Ελλάδας και άλλων 6 χωρών που περιόρισαν τον κορωνοϊό για την ενίσχυση του τουρισμού τους

Δημοσιεύθηκε 8 Μαΐου, 2020

Με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορέψει -με κάποιες εξαιρέσεις- τα ταξίδια μεταξύ των κρατών-μελών της μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, έχουν ήδη συγκροτηθεί επίσημες και άτυπες συμμαχίες μεταξύ των χωρών που θεωρούν ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, με τη Γερμανία και την Ιταλία να αρχίζουν να χαλαρώνουν τα lockdown και να λένε ότι οι πολίτες τους θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν θερινές διακοπές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ ορισμένα κράτη που κατόρθωσαν να περιορίσουν τη δράση του κορωνοϊού -ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Αυστρία, η Δανία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία- συνεργάζονται για την ενίσχυση του τουρισμού. «Οι χώρες μας αντέδρασαν νωρίς και με ισχυρά μέτρα και τώρα είμαστε σε μια καλύτερη θέση», δήλωσε στη Wall Street Journal o καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αν και το Βερολίνο τάχθηκε προ ημερών κατά της μονομερούς δράσης από κράτη-μέλη της ΕΕ και του «αγώνα» να «ανοίξουν» για το καλοκαίρι, ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο χθες. Μιλώντας στην εφημερίδα Der Tagesspiegel ο Τόμας Μπάραϊς είπε θα είναι εφικτά τα ταξίδια σε γειτονικές χώρες, που μπορεί κανείς να προσεγγίσει οδικώς, όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Πρόσθεσε δε ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά με τον κορωνοϊό, μπορεί να χαλαρώσουν κι άλλο οι περιορισμοί αναφορικά με τα ταξίδια, ώστε να μεταβούν Γερμανοί τουρίστες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα.

Την Τρίτη η πρόεδρος της περιφέρειας των Βαλεαρίδων Νήσων, Φρανσίνα Αρμενγκόλ, χαρακτήρισε σημαντική την προσέλευση Γερμανών για την τουριστική βιομηχανία στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα, καλώντας τη Μαδρίτη και την ΕΕ να εκπονήσουν ένα «ενιαίο πλαίσιο στην Ευρώπη που θα εγγυάται την ασφαλή επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών».

Ανάλογο σήμα έστειλε πρόσφατα και ο Κύπριος υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που φαίνεται να χειρίζονται καλύτερα από άλλες τον ιό και πιθανόν οι πολίτες τους να επιθυμούν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι. Όπως ανέφερε, οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, χώρες της Σκανδιναβίας, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ελλάδα και το Ισραήλ. «Οι τουρίστες από αυτές τις χώρες φαίνεται ότι θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν νωρίτερα από άλλες χώρες, ωστόσο αυτό δεν το ξέρει κανένας». Η Κύπρος, συμπλήρωσε, η οποία έχει προχωρήσει επίσης σε σωστή διαχείριση του ιού, φαίνεται να είναι μια χώρα που είναι στα υπόψη των τουριστών ως προορισμός.

O Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μίλησε στο BBC για τα σχέδια να ανοίξει η χώρα μας για τους αλλοδαπούς τουρίστες, σε πρώτη φάση οδικώς «που θα είναι ασφαλέστερο αρχικά σε σχέση με τα αεροπορικά ταξίδια και αργότερα θα το εξετάσουμε και αυτό».

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram