Τα τελευταία χρόνια, εφόσον ο πλανήτης μας, περνάει περιβαλλοντική κρίση, οι επιστήμονες και κατ’ επέκταση τα κράτη, έχουν στραφεί σε εναλλακτικές, φιλικά προσκείμενες στο περιβάλλον!
Η εκτεταμένη χρήση του πλαστικού, συμπελιμβάνεται στα αίτια της περιβαλλοντικής κρίσης! Έτσι -ακόμα και στη χώρα μας- έχει μερικούς μήνες, που το κράτος προσπαθεί να περιορίσει την χρήση του ξεκινώντας από τις πλαστικές σακούλες.
Όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί. Έχει λίγο καιρό, που κυκλοφόρησε η είδηση ότι οι μέρες των πλαστικών…καλαμακίων, είναι μετρημένες!
Οι πλαστικές σακούλες και τα πλαστικά καλαμάκια, μπορεί να μην λύσουν τελείως το πρόβλημα, μπορούν όμως, να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυσή του!
Κάποιος είπε κάποτε ότι οι προσπάθειές μας μπορεί να φέρνουν δυσαρέσκεια σε κάποιους, ακόμα κι αδιαφορία, αλλά εμείς δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να παλεύουμε για τον σκοπό μας.
Το πλαστικό δεν είναι βιοδιασπώμενο και χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθεί. Οι Αμερικάνοι μόνο χρησιμοποιούν 500 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια κάθε μέρα, και 8.3 δισεκατομμύρια καταλήγουν ετησίως στις παραλίες. Τα πλαστικά καλαμάκια αποτελούν το 4% των πλαστικών αποβλήτων.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, μια καφετέρια στις Φιλιππίνες, στο οποίο η ιδιοκτήτρια του ποτέ δεν ήταν “φίλη” του πλαστικού, προσπαθεί εδώ και χρόνια, να βρει μια εναλλακτική χρήση για να πίνουν τον καφέ τους οι πελάτες τους!
Αρχικά η Sarah Tiu, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού Café Editha στο Surigao Del Norte των Φιλιππίνων, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει καλαμάκια από χαρτί, κάτι που δεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους πελάτες της!
Έτσι, ξεκίνησε να ερευνήσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους. Μοιραία βρέθηκε στο νησί Corregidor όπου και εμπνεύστηκε και την ιδέα!
Χρησιμοποίησε φρέσκο buko και κομμένα lukay! Το buko είναι ο χυμός της καρύδας και το lukay είναι φύλλα καρύδας και φοίνικα! Κάπως έτσι, εφηύρε το πρώτο καλαμάκι από φοίνικα και αποφάσισε να το μοιραστεί με όλον τον κόσμο, έτσι ώστε κι άλλοι ιδιοκτήτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της!