Τρυφερός, ψημένος με λεμόνια και πικάντικη σαλάτα με ραπανάκια και ρεβίθια
Σολομός με αρωματική σαλάτα ρόκα και ρεβίθια
- 1 λεμόνι σε λεπτές φέτες
- ½ φλ. + έξτρα για το σερβίρισμα ελαιόλαδο
- 700 gr σολομός σε φέτες με το δέρμα του
- ½ κ. γλυκού + έξτρα αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 (450 gr) κονσέρβα ρεβίθια, σουρωμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 2 κ. γλυκού ρίγανη
- 1 κ. γλυκού χυμός λεμονιού
- 4 φλ. baby ρόκα
- 4 ραπανάκια σε πολύ λεπτές φέτες
- χοντρό αλάτι
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 150 βαθμούς και τοποθέτησε την σχάρα στην προτελευταία θέση.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε τις φέτες λεμονιού με λάδι και έπειτα άπλωσέ τες σε ένα ταψί.
- Τοποθέτησε τον σολομό πάνω από τα λεμόνια, αλατοπιπέρωσέ τον και άλειψέ τον με λίγο λάδι.
- Ψήσε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να είναι έτοιμο το ψάρι και άφησέ τον να κρυώσει πριν τον σπάσεις με ένα πιρούνι σε κομμάτια.
- Σε ένα τηγάνι βάλε τα σουρωμένα και στεγνά ρεβίθια με το σκόρδο, τη ρίγανη και μισό φλιτζάνι λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρισε τα υλικά για περίπου 10 λεπτά, ανακάτεψε μισό κουταλάκι αλάτι και αφαίρεσε από την φωτιά.
- Μετάφερε τα ρεβίθια σε ένα μπολ, αφήνοντας το λάδι στο τηγάνι.
- Ρίξε στο τηγάνι τον χυμό λεμονιού και χτύπησέ τον με το λάδι και αλατοπίπερο για να φτιάξεις το dressing.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε την ρόκα με ένα κουταλάκι από το dressing.
- Μοίρασε την σαλάτα σε τέσσερα μπολ και μοίρασε από πάνω τις φέτες ραπανάκι, τα ρεβίθια και τον σολομό.
- Ράντισε με έξτρα ελαιόλαδο και επιπλέον dressing και πασπάλισε με λίγο χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.