Ένα θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας γεμάτο ξωτικά, πραγματικούς τάρανδους, καταστήματα και εστιατόρια που προσελκύουν περισσότερους από 600.000 επισκέπτες το χρόνο σε ένα το απομονωμένο σημείο στην άκρη του Αρκτικού Κύκλου : Tο Ροβανιέμι, στη Φινλανδία! Η ιστορία του μεγάλη και άγνωστη…
Άνθρωποι ντυμένοι τάρανδοι, πραγματικοί τάρανδοι που έλκουν το έλκηθρο στο χωριό του Άγιου Βασίλη και αγάλματα τους σε όλο το χωριό. Ένα έργο του μεγαλύτερου αρχιτέκτονα της Φινλανδίας, του Αλβάρ Άαλτο, που κρύβει μία μεγάλη ιστορία, που χρονολογείται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τότε, ξανακτίστηκε η πρωτεύουσα της Λαπωνίας, αφού κάηκε από τον γερμανικό ναζιστικό στρατό, ο οποίος υποχωρούσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη δεκαετία του 1930, το Ροβανιέμι ήταν μια ήρεμη εμπορική πόλη με περίπου 6.000 κατοίκους μέχρι να εισβάλει η Ρωσία το 1939. Οι Φινλανδοί πολέμησαν κατά των Σοβιετικών στον πόλεμο του 1939-40 και στη συνέχεια συμμάχησαν με τη Χιτλερική Γερμανία για προστασία από πιθανές νέες ρωσικές εισβολές.
Οι Γερμανοί δημιούργησαν μια βάση στο Ροβανιέμι, διπλασιάζοντας τον πληθυσμό της πόλης. Η Luftwaffe δημιούργησε ένα αεροδρόμιο – τώρα «το επίσημο αεροδρόμιο του Αϊ-Βασίλη» – και ένα στρατόπεδο που έγινε στη συνέχεια το χωριό.
Όταν ο Χίτλερ φαινόταν ότι χάνει τον πόλεμο, η Ρωσία είπε στους Φιλανδούς να εκδιώξουν τους Γερμανούς. Καθώς ο γερμανικός στρατός αποχωρούσε τον Οκτώβριο του 1944, οι Ναζί έκαψαν το Ροβανιέμι. Οι κάτοικοι είχαν ήδη φύγει, οι πιο πολλοί στη Σουηδία, μια επίπονη διαδικασία κατά την οποία απεβίωσαν 279 άνθρωποι. Άλλοι 200 πέθαναν κατά την επιστροφή τους στο Ροβανιέμι.
Οι Γερμανοί κατέστρεψαν το 90% της πόλης. Αυτό ήταν το σκηνικό της ερήμωσης που αντίκρισε ο Άαλτο όταν του ανατέθηκε από την Ένωση Φιλανδών Αρχιτεκτόνων να ανακατασκευάσει την πόλη το 1945. Ο Φιλανδός αρχιτέκτονας δημιούργησε ένα σχέδιο για όλη τη Λαπωνία και ξεκίνησε με την ανοικοδόμηση του Ροβανιέμι. Στη δεκαετία του 1950 το σχέδιό του επεκτάθηκε πέρα από την πόλη για να περιλάβει ολόκληρη την περιοχή.
Ο Άαλτο σχεδίασε το 1946 το «παλάτι του ταράνδου» του Ροβανιέμι: απλώς σχημάτισε ένα περίγραμμα κεφαλής ταράνδου ενώ τοπικοί επιχειρηματίες δημιούργησαν το χωριό του Αϊ-Βασίλη: Ένα ξύλινο χωριό, αγροτικού στυλ, γύρω από την κατοικία της Έλινορ Ρούζβελτ, με καταστήματα, έλκηθρα που σέρνουν τάρανδοι, και ταχυδρομείο, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να στείλουν επιστολές από τον Αρκτικό Κύκλο.
Εδώ καταφτάνουν ετησίως περίπου 700.000 γράμματα προς τον Αϊ-Βασίλη.
πληροφορίες: athensvoice.gr