Πόνος στην πλάτη: 3+1 βασικές αιτίες που τον προκαλούν!

Δημοσιεύθηκε 26 Απριλίου, 2021

Αισθάνεσαι έντονο πόνο στην πλάτη; Διάβασε παρακάτω 4 βασικές αιτίες που προκαλούν πόνο στην ευρύτερη περιοχή.

1. Μυϊκή ατροφία και κακή στάση του σώματος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνθρωποι γυμνάζουμε τους μυς μας για να παραμείνουν δυνατοί, όμως μπορεί να συμβεί και το εντελώς αντίθετο. Μπορεί δηλαδή οι μυς να ατροφήσουν από την έλλειψη άσκησης και κίνησης. Αυτό το πρόβλημα εντείνεται από τη λανθασμένη στάση του σώματος. Το καμπούριασμα σε μια καρέκλα γραφείου μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς. Με τον καιρό, αυτό προκαλεί πόνο στην περιοχή.

Όταν καμπουριάζουμε, πίεση από την βαρύτητα και το ίδιο το σώμα μας ασκείται στη σπονδυλική στήλη, στο λαιμό, στους δίσκους και στους συνδέσμους. Με τον καιρό, αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και άλλες επιπλοκές. Η λύση είναι η αποκατάσταση της σωστής στάσης του σώματος, ειδικά όταν καθόμαστε, αλλά και η άσκηση.

2. Υπερβολική χρήση των μυών

Αυτό συμβαίνει όταν επαναλαμβάνουμε τις ίδιες κινήσεις για πολύ καιρό και προκαλείται πίεση, αίσθηση σφιξίματος και ερεθισμός. Οι δραστηριότητες και εργασίες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις προκαλούν πόνο. Μπορεί να νιώσουμε πίεση και ερεθισμό στο σημείο του σώματος που χρησιμοποιούμε περισσότερο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει χρόνιο πόνο. Η θεραπεία γι’ αυτή την αιτία περιλαμβάνει αρχικά την ξεκούραση, όπως και τη χρήση θερμότητας ή κρύου ώστε να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματος στους μυϊκούς ιστούς.

3. Τραυματισμός

Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω κάποιου τροχαίου ατυχήματος, πτώσης, κάποιου εργατικού ατυχήματος, λάθος κινήσεων ή υπερβολικής άσκησης. Ο τραυματισμός είναι ορισμένες φορές εμφανής. Σε άλλες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί αργότερα (την επόμενη π.χ. μέρα). Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται οπωσδήποτε η επίσκεψη σε γιατρό.

 

4. Κήλη δίσκου

Οι δίσκοι είναι απαλά, σπογγώδη μαξιλαράκια ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο. Η κήλη δίσκου συμβαίνει όταν ένα κομμάτι αυτού υποστεί ζημιά, τραυματιστεί και έτσι ασκεί πίεση στη σπονδυλική στήλη. Ακόμα κι μια μικρή ποσότητα πίεση μπορεί να δημιουργήσει πόνο στη μέση της πλάτης, όπως επίσης και άλλα συμπτώματα, όπως μούδιασμα ή αποδυνάμωση των χεριών ή των ποδιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται εγχείριση και ανακάμπτουν μετά από ξεκούραση ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

 

 

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram