Είσαι φίλος του ψωμιού. Μπορείς να φας ψωμί ακόμα και με την πίτσα! Παρόλα αυτά, περνούν τα χρόνια, και ίσως αρχίζεις να σκέφτεσαι, ότι πρέπει να το ελαττώσεις, διότι μπορεί και να μην κάνει τόσο καλό στην υγειά!
Επειδή εγώ “σε νιώθω”, σου βρήκα τα πιο υγιεινά είδη ψωμιού, και ‘συ επέλεξε ανάλογα με το γούστο και τις ανάγκες σου, ποιο θα φας!
Ψωμί από φύτρα σιταριού (ψωμί Εσσαίων)
Το συγκεκριμένο ψωμί, ανήκει στα ψωμιά ολικής άλεσης και συνήθως παρασκευάζεται από φυτρωμένο σιτάρι. Σιτάρι δηλαδή, που μεγαλώνει, λόγω της έκθεσης του, στη ζεστή και στην υγρασία. Ο τρόπος ανάπτυξης του σιταριού, είναι που το παραπάνω ψωμί το κάνει τόσο υγιεινό!
Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα αντιοξειδωτικά των δημητριακών και μειώνει την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Γι’ αυτό και μπορούν να τα καταναλώσουν άτομα με διαβήτη ή μειωμένο έλεγχο του σακχάρου τους στο αίμα.
Ψωμί με προζύμι
Ένα είδος ψωμιού που το ακούμε όλο και πιο συχνά, τα τελευταία χρόνια. Παρασκευάζεται από φυσική μαγιά και φυσικά…βακτήρια. Η ζύμωση μειώνει τον αριθμό του φυτικού οξέος που δεσμεύει συγκεκριμένα μέταλλα και δυσκολεύει την απορρόφησή τους. Αυτό που το ξεχωρίζει, από τα άλλα ψωμιά, είναι ότι είναι ελαφρύ! Εξαιτίας των πρεβιοτικών και προβιοτικών χωνεύεται πιο εύκολα, σε σχέση με τα άλλα είδη ψωμιού!
100% αλεύρι ολικής αλέσεως
Αυτό το είδος είναι το αγαπημένο μου, και είναι και αυτό που προτείνουν όλοι οι διατροφολόγοι! Παρασκευάζεται από δημητριακά που δεν έχουν δεχτεί καμία επεξεργασία, και περιέχουν τόσο το σπέρμα, το πίτουρο και το ενδοσπέρμιο. Το πίτουρο είναι το σκληρό, εξωτερικό στρώμα και διαθέτει υψηλά επίπεδα φυτικών ινών. Επίσης, περιεχέι πρωτεΐνη, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα φυτικά συστατικά.
Ψωμί βρώμης
Αυτό το είδος έχει αποδειχθεί ως ένα από τα πιο υγιεινά είδη ψωμιού. Κι αυτό χάρη στο λιναρόσπορο που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά θρεπτικός, αφού αποτελεί εξαιρετική πηγή άλφα-λινολενικού οξέος. Επιπλέον, ο λιναρόσπορος διαθέτει ορισμένα συστατικά που ονομάζονται λιγνάνες και που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και προστατεύουν κατά ορισμένων τύπων καρκίνου.
100% ψωμί από φυτρωμένο ρύζι
Το ρύζι μοιάζει πολύ με το αλεύρι μόνο που το ρύζι βγαίνει πιο σκούρο και πιο πυκνό. Παλιότερα, το ψωμί από ρύζι, παρασκευάζονταν από ρυζάλευρο, και δεν περιείχε αλεύρι. Πλέον, τα συνδυάζουν!
Έρευνες λοιπόν λένε, ότι το αλεύρι από ρύζι, είναι πιο θρεπτικό από το κοινό αλεύρι. Συγκεκριμένα, το ρυζάλευρο βοηθάει περισσότερο, στον κορεσμό και έχει μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο από ότι το κοινό αλεύρι.
Ψωμί χωρίς γλουτένη
Ξέρω ότι για πολλούς το “χωρίς γλουτένη” ίσως να αποτελεί και μια ενοχλητική μόδα. Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα είδη ψωμιού, αποτελούν ασφαλείς επιλογές για όσους είναι δυσανεκτικοί στη γλουτένη για διάφορους λόγους. Το συγκεκριμένο είδος φτιάχνεται με δημητριακά που δεν περιέχουν γλουτένη δηλαδή από ρύζι, σιτάρι και κριθάρι. Πολλοί πιστεύουν, ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι και πιο υγιεινά. Αυτό δεν ισχύει πάντα, διότι πολλές φορές περιέχουν επιπλέον ζάχαρη. Όσα όμως παρασκευάζονται από αλεύρι αμυγδάλου ή καρύδας έχουν λιγότερους υδατάνθρακες και θερμίδες, και περισσότερες φυτικές ίνες.