Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού, 27 Σεπτεμβρίου , είναι ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι ο Τουρισμός αποτελεί πλέον βασική πηγή εσόδων για τη χώρα μας, αποτελώντας κινητήρια δύναμη για την οικονομία. Η Εύβοια, είναι ένας πανέμορφος τόπος με φυσικό πλούτο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη υποδομών εμποδίζει την ανάπτυξη του τουρισμού.
Σε ποιες μορφές του όμως θα μπορούσε να βασιστεί και ποιες να αναπτύξει , προς όφελος του νομού και της τοπικής οικονομίας;
Μερικά παραδείγματα…
- Πολιτιστικός τουρισμός :
α) To αρχαίο θέατρο Ερέτριας, άνοιξε μετά από 40 χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία στον πολιτιστικό τουρισμό της περιοχής να ανθίσει και πάλι.
β) Τα δρακόσπιτα, στα Νέα Στύρα της Νότιας Εύβοιας, αποτελούν ακόμα έναν αρχαιολογικό χώρο του Νομού Ευβοίας. Πρόκειται για λατρευτικά κτίσματα που χρονολογούνται στους κλασσικούς χρόνους, ενώ θρύλοι τους θεωρούν κατοικίες μυστικών δράκων. Τα κτίσματα είναι αφομοιωμένα με το περιβάλλον , αφού είναι κατασκευασμένα με λίθους, χωρίς συνδετικά υλικά μεταξύ αυτών. Ακόμα ένα παράδειγμα πολιτιστικού τουρισμού που ενδείκνυται να προωθηθεί περισσότερο.
- Τουρισμός υγείας :
H θεραπευτική ιδιότητα των ιαματικών λουτρών της Αιδηψού, αποτελεί τον τουρισμό Υγείας του νομού, μέσω του οποίου μεσήλικες και υπερήλικες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, ταξιδεύουν στη Βόρεια Εύβοια για ιατρικούς λόγους.
- Θρησκευτικός Τουρισμός :
α) H εκδρομή στον Όσιο Ιωάννη Ρώσσο, είναι εθιμοτυπική για τους Ευβοείς κυρίως για την εορτή του στις 27 Μαϊου, με πολλούς πιστούς να πεζοπορούν από την αφετηρία τους ως τον Ιερό ναό, στη Βόρεια Εύβοια. Πολλά είναι τα group που καταφτάνουν όλη τη διάρκεια του έτους εκεί και προέρχονται από διάφορα χριστιανικά κράτη, προκειμένου να προσέλθουν στον Ιερό χώρο και να προσκυνήσουν τα σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη.
β) Το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ στις Ροβιές, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα θρησκευτικού τουρισμού του νησιού. Μάλιστα, η πρόσφατη αγιοποίηση του Ιάκωβου Τσαλίκη, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στο μοναστήρι, προσελκύει νέο τουριστικό κύμα στην περιοχή.
- Εναλλακτικός τουρισμός :
Αυτή η μορφή τουρισμού είναι συνηφασμένη με την περιπέτεια και μπορεί να περικλείει μέσα της πολλές ακόμα κατηγορίες, όπως ο eco- τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός ή ο back packing τουρισμός. Ίσως το κλειδί για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νομό Εύβοιας, να βρίσκεται μέσα σε αυτές τις υποκατηγορίες που δεν είναι τόσο προωθημένες και δοκιμασμένες, ως πιο πρωτότυπες και ”ξενόφερτες”.
α) H Κύμη και η Κάρυστος θα μπορούσαν, για παράδειγμα να αποτελούν ιδανικούς προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού για όλο τον πλανήτη, καθώς το απέραντο πράσινο και μπλε χρώμα τους είναι κατάλληλο για κάθε είδους δραστηριότητα ( ορειβασία, ποδηλασία, καταδύσεις, backpacking trips)
β) Καταφύγιο , Δίρφυς : Όσοι αγαπούν το hiking, έχουν ήδη επισκεφθεί τη Δίρφυ, στην Κεντρική Εύβοια. Αν όχι πρέπει να το κάνουν, γιατί πρόκειται για την απόλυτη εμπειρία, λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας , των αλπικών και απότομων πλαγιών και των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών.
γ) Φαράγγι του Δημοσάρη : Πρόκειται για την πιο όμορφη πεζοπορική διαδρομή της Εύβοιας, προς την Κάρυστο, ήδη γνωστή στους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Ίσως ήρθε η ώρα να προωθηθεί και σε όσους θέλουν να τον λατρέψουν!
δ) Καταρράκτες Δρυμώνα : το χωριό της Δρυμώνας έχει τους δημοφιλείς καταρράκτες, αλλά και το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ κοντά σε αυτό, επομένως θα μποροούσε να συνδυαστεί σε μία εκδρομή από τους τουρίστες, απολαμβάνοντας έτσι τόσο εναλλακτικό, όσο και θρησκευτικό τουρισμό.
Επομένως, η ενδυνάμωση της τουριστικής ταυτότητας του Νομού Ευβοίας θα έχει ως αποτέλεσμα, τόσο την εξάπλωση της τουριστικής περιόδου, όσο και της αναβάθμισης του τουρισμού στη χώρα γενικά.