H Χειρουργός Οδοντίατρος Γιώτα Κουσερή σε μια αποκλειστική συνέντευξη

Δημοσιεύθηκε 13 Μαρτίου, 2021

Η Κουσερή Γιώτα είναι Χειρουργός οδοντίατρος,  στη Χαλκίδα, απόφοιτος οδοντιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και μαζί της  κάναμε μια συνέντευξη όπου μας μίλησε για την απόφαση να γίνει οδοντίατρος, τις συχνές παθήσεις του κλάδου αλλά και την άποψη της για τον Covid-19 και όλα όσα περνάμε.

Η επιλογή σας να γίνετε ιατρός πως προέκυψε; Θέλατε πάντα να ακολουθήσετε το επάγγελμα αυτό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλήθεια είναι ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω γιατρός. Χαίρομαι να προσφέρω στον συνάνθρωπο και πολύ περισσότερο να δίνω λύση στο πρόβλημα του.

Και συγκεκριμένα η οδοντιατρικη ήρθε στην πορεία;

Η οδοντιατρική ήταν αρχικός στόχος και μοναδικος. Προσπάθησα γι’αυτο δούλεψα με υπομονή, επιμονή, μεθοδικότητα και πρόγραμμα και τελικά το κατάφερα. Μπαίνοντας στη διαδικασία της Ορθοδοντικής θεραπείας σε μικρή ηλικία συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι ένα όμορφο χαμόγελο να φωτίζει  το πρόσωπο κάθε ανθρώπου.

Αν δεν ήσασταν ιατρός ποιο επάγγελμα πιστεύετε θα σας ταίριαζε;

Όπως ανέφερα προηγουμένως η οδοντιατρικη ήταν αρχικός στόχος. Μετά από κάποια χρόνια που ασκώ καθημερινά την οδοντιατρικη νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ με την ίδια αγάπη με άλλο επάγγελμα εκτός αν αυτό είχε να κάνει με παιδάκια. Λόγω της μεγάλης μου αγάπης για τα παιδιά, ίσως, θα μπορούσα να είμαι παιδαγωγός για παιδιά μικρής ηλικίας.


Τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί στο επάγγελμα σας πάρα τη δυσκολία του;

Αρχικά είναι σπουδαίο να μπορείς να ανακουφίζεις και να γιατρεύεις  τον πόνο που νιώθει ο ασθενής. Να τον βλέπεις να χαμογελάει με σιγουριά όταν αποκτά ένα όμορφο χαμόγελο μέσα από τεχνικές της σύγχρονης αισθητικής οδοντιατρικής. Θεωρώ πολύ σημαντική και ανεκτίμητη την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι μικροί μου ασθενείς. Αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη.

Ποια είναι η πιο συχνή πάθηση που βλέπετε;

Οι πιο συχνές παθήσεις που συναντάω στους ασθενείς μου είναι η τερηδόνα στα δόντια με ό,τι αυτό συνεπάγεται και φυσικά προβλήματα στα ούλα και στους περιοδοντικούς ιστούς. Το ίδιο ισχύει και στα παιδιά με πιο συχνές τις βλάβες στα δόντια λόγω τερηδόνας και κατάγματα δοντιών λόγω πτώσης σε διάφορες δραστηριότητες.


Πως αντιμετωπίζονται αυτές οι παθήσεις; Έχει εξελιχθεί ο τρόπος αντιμετώπισης τα τελευταία χρόνια;

Σίγουρα η εξέλιξη στη σύγχρονη οδοντιατρική είναι σημαντική και προσφέρει καλύτερες και πιο ανώδυνες λύσεις. Η τερηδόνα αντιμετωπίζεται από μια απλή εμφραξη συνθέτης ρητίνης ή ένα επενθετο συνθέτης ρητίνης με καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Υπάρχει η λύση των εμφυτευμάτων σε περίπτωση απώλειας κάποιου δοντιού με πλεονέκτημα να μην καταστρέφουμε παρακείμενα δόντια. Με όψεις πορσελάνης μπορούμε να διορθώσουμε αισθητικά προβλήματα στην πρόσθια περιοχη των δοντιών. Επίσης σημαντική είναι η χρήση λέιζερ στην θεραπεία των περιοδοντικων προβλημάτων.
Στα παιδιά τα πράγματα συνήθως είναι πιο απλά με μια απλή εμφραξη συνθέτης ρητίνης στην περίπτωση της τερηδόνας και ενός καθαρισμού στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου.

Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να διατηρεί ένας ιατρός το δικό του ιατρειο;

Λένε κάθε αρχή και δύσκολη.  Αλλά από εκεί και πέρα η  διατηρήση του ιατρείου στο πέρασμα του χρόνου έχει να κάνει με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και εν συνέχεια την σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται μεταξύ γιατρού και ασθενών για να είναι η συνέχεια πιο ομαλή και ικανοποιητική.

Τα νέα παιδιά που θέλουν να περάσουν ιατρική θα τα προτρέπετε; Ποια θα ήταν η συμβουλή σας;

Αυτό που μπορώ  να πω με βεβαιότητα είναι ότι αν αγαπάς κάτι και προσπαθήσεις γι’αυτο θα το καταφέρεις και θα το κανεις καλά. Κατά την προσωπική μου άποψη όλα ξεκινούν από εκεί. Οπότε ναι αν ένα νέο παιδί θέλει πραγματικά πολύ  να ασχοληθεί με την ιατρική θα το παρότρυνα να προσπαθήσει για να το καταφέρει. Για εμένα η ιατρική δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα


Γνωρίζουμε ότι το επάγγελμα είναι απαιτητικό κ ο ελεύθερος χρόνος ελάχιστος. Πως τον αξιοποιείτε παρόλα αυτά;

Πάντα βρίσκω χρόνο να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν με ξεκουράζουν και με από συμπιέζουν από τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Γυμνάζομαι σχεδόν καθημερινά αφιερώνω χρόνο στα αγαπημένα μου πρόσωπα στην οικογένεια και τους φίλους μου, βλέπω ταινίες, διαβάζω βιβλία. Τέλος στην παρούσα φάση δεδομένων των περιοριστικών συνθηκών πηγαίνω για περίπατο, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, στη θάλασσα.

Κλείνοντας, και παρότι γνωρίζουμε ότι δεν είναι στην ειδικότητα σας θα θέλαμε να μας πείτε πως βλέπετε την όλη κατάσταση με τον COVID-19

Αυτή η πρωτόγνωρη και ομολογουμένως δύσκολη και στενάχωρη κατάσταση που βιώνουμε έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό της ζωή όλων μας. Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι να προσέχουμε και να τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για  να ξεπεράσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και ανώδυνα την κατάσταση αυτή. Η ελπίδα που δίνει το εμβόλιο είναι σημαντική στην επίτευξη του στόχου.

Ευχαριστούμε θερμά την Ιατρό Γιώτα Κουσερή για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε

Ιατρείο : ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 15, Χαλκίδα

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2221309085

Τηλέφωνο ανάγκης : 6974251249

Instagram page: Yota Kouseri

Facebook page :Dental care-Γιωτα Κουσερή

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram