Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις γιόγκα;

Δημοσιεύθηκε 11 Απριλίου, 2021

Το καλοκαίρι πλησιάζει. Όλοι και όλες, προσπαθούμε να διορθώσουμε τις "κλεψιές" που κάναμε και  τον χειμώνα που μας πέρασε. Τα γυμναστήρια και οι διατροφολόγοι παίρνουν φωτιά! Τι θα έλεγες όμως αν έβρισκες μια μορφή άσκησης η οποία εκτός από καλύτερο σώμα θα σου προσφέρει και καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία; Αν ενδιαφέρεσαι, σου βρήκα λύση! Ας ξεκινήσουμε παρέα..γιόγκα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η καταγωγή της Γιόγκα βρίσκεται στις μακρινές Ινδίες και η ιστορία της είναι πανάρχαια όπως αποδεικνύουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ετυμολογικά, η λέξη “Yoga” προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη “yuj” που σημαίνει ενώνω και αναφέρεται στην ένωση με τον Εαυτό – την ψυχή θα λέγαμε, μέσω τις διεύρυνσης της συνειδητότητας.

Αποτελεί ένα ολιστικό, ολοκληρωμένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο (και από τη Δύση), σύστημα εξέλιξης σώματος – νου – πνεύματος, μία ιδιαίτερα εξελιγμένη βιωματική επιστήμη. Η πρακτικότητα και παράλληλα η ομορφιά του συστήματος έγκειται στο ότι προσφέρει πολλά διαφορετικά μονοπάτια που οδηγούν τελικά στο ίδιο προορισμό. Έτσι, όλοι έχουν την δυνατότητα να βιώσουν τα οφέλη που προσφέρει η Γιόγκα, ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Σε τι βοηθάει η Γιόγκα;

Σε αντίθεση με τις επιφανειακές οπτικές αλλαγές που επιθυμεί ο Δυτικός άνθρωπος στη ζωή του, η Γιόγκα μεταμορφώνει τον άνθρωπο από μέσα προς τα έξω. Καθώς κάποιος προχώρα στο μονοπάτι ανακαλύπτει ότι αναδεύεται στην επιφάνεια το βαθύτερο πεδίο της ύπαρξής του.

Παρόλο που είναι ευρύτερα γνωστή ως μια μορφή φυσικής άσκησης με περίεργες-ακραίες διατάσεις η στάση του σώματος (asana) αποτελεί παραδοσιακά μόνο μία από τις οκτώ διαστάσεις τις Γιόγκα. Τα οφέλη λοιπόν είναι πολύ-επίπεδα.

Ενώ τα οφέλη σε πνευματικό επίπεδο είναι δύσκολο να περιγραφούν, ωστόσο τα νοητικά και τα σωματικά οφέλη είναι φανερά και μετρήσιμα. Συναντώ όλο και συχνότερα, ανθρώπους που έρχονται στα μαθήματα, λόγο κάποιας ασθένειας που επιθυμούν να θεραπευόσουν μέσω της Γιόγκα. Πράγματι, πολυάριθμες ιατρικές μελέτες τονίζουν τα οφέλη σε σωματικό και νοητικό επίπεδο, ενώ έχουν συνταχθεί θεραπευτικά λεξικά που αναφέρονται αποκλειστικά στη "γιογκική" αντιμετώπιση σωματικών και ψυχολογικών ζητημάτων. Όλο και περισσότεροι ιατροί συνιστούν τη Γιόγκα είτε ως κύρια, είτε ως συμπληρωματική αγωγή.

Να σημειωθεί ότι ο στόχος της Γιόγκα δεν είναι θεραπευτικός, η οποία όντος συμβαίνει ως ευεργέτημα/όφελος των τεχνικών που εφαρμόζονται. Απώτερος σκοπός είναι η Ένωση όπως ορίζει άλλωστε και η λέξη Yoga.

Ακολουθεί μία ενδεικτική λίστα προβλημάτων στα οποία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά η Γιόγκα σε νοητικό και σωματικό επίπεδο.

Ψυχολογικά, συναισθηματικά, νοητικά οφέλη:

1. Βελτίωση την διάθεσης

2. Μείωση του άγχους και της ψυχολογικής πίεσης

3. Μείωση της συχνότητας των πονοκεφάλων και ημικρανιών

4. Εξάλειψη αρνητικών συναισθημάτων, διαχείριση θυμού και υπερέντασης

5. Αντιμετώπιση υπερκινητικότητας και ατονίας

6. Βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης

7. Καταπολέμηση της κατάθλιψης

8. Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

9. Αίσθηση ευεξίας

10. Βελτίωση της συμπεριφοράς μας απέναντι στους άλλους

11. Καταπολέμηση συναισθημάτων κτητικότητας, ζήλιας, μίσους, θυμού

12. Καταπολέμηση εγωιστικών συμπεριφορών

13. Υιοθέτηση θετικού τρόπου σκέψης

14. Απαλλαγή από περιττές σκέψεις

15. Υιοθέτηση τακτικότητας και συνέπειας

16. Συντονισμός των ημισφαιρίων του εγκεφάλου

17. Υιοθέτηση μίας ζωής γεμάτη νόημα και ενέργεια

Σωματικά οφέλη:

18. Εσωτερική και εξωτερική ομορφιά

19. Βελτίωση μυοσκελετικού συστήματος.

20. Διόρθωση της κακής στάσης του σώματος

21. Βελτίωση μυϊκού τόνου, δύναμης, αντοχής

22. Ρύθμιση του βάρους

23. Ρύθμιση της διατροφής

24. Συντονισμός των κινήσεων όλου του σώματος

25. Επιβράδυνση της φυσικής γήρανσης του σώματος

26. Βελτίωση της ευλυγισίας

27. Βελτίωση των συνηθέστερων καταστάσεων σωματικού πόνου (π.χ. αυχένας, μέση, καρποί)

28. Καταπολέμηση της δισκοπάθειας

29. Τόνωση αναπαραγωγικού συστήματος

30. Βελτίωση νευρολογικού, ανοσοποιητικού, αναπνευστικού , ορμονικού συστήματος

31. Αποτοξίνωση του οργανισμού

32. Καταπολέμηση την οστεοπόρωσης

33. Χαρίζει λαμπρότητα στο δέρμα

34. Βελτίωση ευκινησίας των αρθρώσεων, αύξηση του εύρους των κινήσεών τους

35. Βελτίωση ισορροπίας

36. Αύξηση της ζωτικής ενέργειας

37. Βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης

38. Προστασία από τα αυτό-άνοσα νοσήματα

Η λίστα είναι ατελείωτη. Το γεγονός είναι ότι κάνοντας Γιόγκα γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Η Γιόγκα αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο για την Ανθρωπότητα. Οι διδασκαλίες είναι πανανθρώπινες και η εποχή της πληροφορίας στη οποία ζούμε αποτελεί την καλύτερη εποχή για την διάδοση τους."

Δε ξέρω αν σε έπεισα. Εγώ πάντως, θ' αρχίσω!

 

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram