Στην οδό Τζαβέλλα 5, πίσω από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, διατηρείται το ‘Κριεζώτειο’, ένα όμορφο τουρκικό κτήριο, το οποίο αποτελούσε τμήμα μεγαλύτερου συγκροτήματος της εξοχικής κατοικίας του Ομέρ Πασά, του τελευταίου Τούρκου διοικητή της Εύβοιας.
Η κατασκευή του υπολογίζεται στις αρχές του 18ου αιώνα. Το κτίριο αυτό ήταν ένα από τα 2000 σαράγια των ναύαρχων και στρατηγών της περιοχής. Μετά την απελευθέρωση της Χαλκίδας το 1833, αγοράστηκε από τον Ευβοέα πρωταγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Νικόλαο Κριεζώτη. Εκείνος, παρέμεινε εκεί μέχρι το 1847.
Αποτελεί μοναδικό δείγμα μαστόρων Μακεδονίας, ενώ εξαιρετικό καλλιτεχνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρμάρινη κρήνη στον περίβολο, μία από τις δεκαεννιά δημόσιες κρήνες που κατασκευάστηκαν στη Χαλκίδα κατά την Οθωμανική περίοδο και η οποία ανακυρήχθηκε έργο τέχνης ιστορικής σημασίας. Mάλιστα, η σωζόμενη κρήνη εντός του συγκροτήματος έχει προκύψει από τη συναρμολόγηση μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών (πλάκες) διακοσμημένες με ανάγλυφα ισλαμικά φυτικά θέματα στις δύο μόνο όψεις.
Το 1976 μετά τον θάνατο και του τελευταίου απόγονου, το αρχοντικό αγοράζεται από τον Ο.Τ.Ε. και τον Σεπτέμβρη του 1982 περνάει στα χέρια του δήμου. Από τότε, ο δήμος προσπάθησε να αναπαλαιώσει το αρχοντικό καθώς οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του το είχαν αφήσει παραμελημένο και μισο-ερειπωμένο. Σήμερα, στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό Κριεζώτη στεγάζεται το ιστορικό αρχείο της πόλης και το κέντρο ευβοϊκής έρευνας, με σημαντικά ντοκουμέντα από το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της πόλης.