Κορονοϊός: Πότε ένας ασθενής είναι πιο επικίνδυνος για μετάδοση του ιού

Δημοσιεύθηκε 11 Ιουνίου, 2020

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με τον νέο κορωνοϊό είναι πιο μολυσματικά ακριβώς στο σημείο που πρωτοαρχίζουν να αισθάνονται αδιαθεσία, σύμφωνα με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτό το χαρακτηριστικό κατέστησε τόσο δύσκολο τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού που προκαλεί την νόσο Covid-19, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μέσω σχολαστικών τεστ και κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόνισαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φαίνεται από πολύ περιορισμένες πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή ότι άτομα έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους κατά τη στιγμή που αναπτύσσουν συμπτώματα, οπότε πολύ νωρίς», δήλωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στον ΠΟΥ, σε συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

988F3424 A028 453D A17F 3164C89AE08F
Προκαταρκτικές μελέτες από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα άτομα με ήπια συμπτώματα μπορεί να είναι μολυσματικά έως και 8-9 ημέρες και «μπορεί να διαρκεί πολύ περισσότερο για άτομα που είναι πιο σοβαρά άρρωστα», επισήμανε.

Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι αντέκρουσαν τη δήλωση της επιδημιολόγου του Οργανισμού ότι η μετάδοση της Covid-19 από ασυμπτωματικούς φορείς είναι «πολύ σπάνια», προειδοποιώντας ότι η οδηγία αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα για κυβερνήσεις που καταβάλλουν προσπάθειες για την άρση των μέτρων του lockdown.

Η βαν Κέρκοβ, επικαλούμενη μελέτες μοντελοποίησης ασθενειών, διευκρίνισε στη συνέχεια ότι μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά μπορούν ακόμα να μολύνουν άλλους.

«Ορισμένες εκτιμήσεις περίπου 40% μεταδόσεων μπορεί να οφείλονται σε ασυμπτωματικές (περιπτώσεις), αλλά αυτές προέρχονται από μοντέλα. Επομένως, δεν το συμπεριέλαβα στην απάντησή μου χθες, αλλά ήθελα να βεβαιωθώ ότι το έκανα σαφές», είπε.

Ο Δρ. Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, τόνισε ότι ο νέος κορονοϊός καταλήγει στην άνω αναπνευστική οδό, καθιστώντας ευκολότερη τη μετάδοση από σταγονίδια από ό,τι σχετικοί ιοί όπως ο SARS ή ο MERS, που βρίσκονται στην κατώτερη αναπνευστική οδό.

66215208 4418 4501 BF3C AE5966A1FE73
«Τώρα καθώς κοιτάζουμε την Covid-19, έχουμε ένα μολυσματικό παθογόνο που βρίσκεται στην άνω αναπνευστική οδό για το οποίο τα ιικά φορτία κορυφώνονται τη στιγμή που μόλις αρχίζεις να αρρωσταίνεις», είπε.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να είστε στο εστιατόριο να αισθάνεστε εντελώς καλά και να αρχίζετε να ανεβάζετε πυρετό, αισθάνεστε εντάξει, δεν σκεφτήκατε να μείνετε σπίτι, αλλά αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία το ιικό φορτίο σας θα μπορούσε να είναι αρκετά υψηλό», είπε.

Ο Ράιαν πρόσθεσε: «Και επειδή η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί εκείνη τη στιγμή, ίναι τόσο μεταδοτική, γι 'αυτό εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με τόσο ανεξέλεγκτο τρόπο, επειδή είναι δύσκολο να σταματήσει αυτός ο ιός».

Ωστόσο, ορισμένες χώρες έχουν δείξει ότι η μετάδοση μπορεί να μειωθεί σε «αποδεκτό επίπεδο ή ακόμη και σε μηδενικό επίπεδο», όπως απέδειξε πρόσφατα η Νέα Ζηλανδία, συμπλήρωσε.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram