Ο Καρδιολόγος-Αρρυθμιολόγος Κωνσταντίνος Ταμπάκης σε μια αποκλειστική συνέντευξη

Δημοσιεύθηκε 15 Ιανουαρίου, 2021

Ο Κωνσταντίνος Ταμπάκης είναι Καρδιολόγος-Αρρυθμιολόγος, Επιμελητής του τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδοτών του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center. Κατάγεται από την Αθήνα και είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βραβεύθηκε με υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και εξειδικεύτηκε στην Ηλεκτροφυσιολογία και την Εμφύτευση Βηματοδοτών/Απινιδωτών στην Clinique Pasteur, στην Τουλούζ της Γαλλίας. Με τη σύζυγό του, τη Μάτα, έχουν μία κόρη, την Αριάδνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαζί, κάναμε μια φιλική συζήτηση σχετικά με την επιθυμία του να γίνει Ιατρός, το αντικείμενο, καθώς και τις δυσκολίες του επαγγέλματός του. Τέλος, μας εξέφρασε την άποψη του σχετικά με τον COVID-19. Η συνέντευξη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

8A2BBD63 9F9C 4FDD 8806 DF893616A470

Κύριε Ταμπάκη, η επιλογή σας να γίνετε Ιατρός πώς προέκυψε; Θέλατε πάντα να ακολουθήσετε το επάγγελμα αυτό;

Από την  εφηβική μου ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει ως στόχο την είσοδο μου στην Ιατρική Σχολή. Θεωρούσα πάντα την Ιατρική ως μια επιστήμη που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την προσφορά σε αυτόν, λόγος για τον οποίο θέλησα να την ακολουθήσω.

Και συγκεκριμένα η Καρδιολογία, ήρθε στην πορεία;

Ήδη από τα πρώτα χρόνια των σπουδών μου, στο Πανεπιστημείο Πατρών, η Καρδιολογία ήταν η ειδικότητα που προσέγγισε το ενδιαφέρον μου. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεδία της Καρδιολογίας αποτελεί η Ηλεκτροφυσιολογία και οι Εμφυτεύσιμες Συσκευές (Βηματοδότες – Απινιδωτές), εξειδίκευση με την οποία αποφάσισα να ασχοληθώ.

Ποιο είναι δηλαδή το αντικείμενο της Ηλεκτροφυσιολογίας;

Η Ηλεκροφυσιολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, δηλαδή των αρρυθμιών. Εξειδικεύτηκα στον τομέα αυτό, στην Τουλούζ της Γαλλίας και συγκεκριμένα στην Clinique Pasteur, ένα κέντρο σύγχρονο και πρωτοπόρο.

Τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί στο επάγγελμά σας παρά τη δυσκολία του;

Η ικανοποίηση κάθε γιατρού πηγάζει από την επιτυχή έκβαση των πράξεων και επιλογών του και αποτελεί επέκταση της ικανοποίησης των ασθενών του. Αυτό αποτελεί για εμένα τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση στο επάγγελμά μου.

1A87FEF1 2597 4E8B 9FBF B86980C594EE“Κατά τη διάρκεια επέμβασης στην Κλινική Pasteur'' 


Ποια είναι η πιο συχνή πάθηση που βλέπετε;

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία. Λόγω της εξειδίκευσης μου στην αρρυθμιολογία, αποτελεί και την πιο συχνή πάθηση που αντιμετωπίζω.

Πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι παθήσεις; Έχει εξελιχθεί ο τρόπος αντιμετώπισης τα τελευταία χρόνια;

Τα αντιαρρυθμικά φάρμακα και η επέμβαση κατάλυσης (ablation) αποτελούν τις δύο βασικές στρατηγικές αντιμετώπισης των αρρυθμιών.  Στο πεδίο των αντιαρρυθμικών φάρμακων, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως, η τεχνολογική ανάπτυξη έχει προσφέρει τεράστια ώθηση στο πεδίο της επεμβατικής αντιμετώπισης των αρρυθμιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τριδιάστατη ηλεκτροανατομική χαρτογράφηση που μας δίνει την δυνατότητα να ανιχνεύουμε το μηχανισμό και να εντοπίζουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια την εστία μιας αρρυθμίας.

Γνωρίζουμε ότι το επάγγελμα είναι απαιτητικό και ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος. Πώς τον αξιοποιείτε παρόλα αυτά;

Προσπαθώ να αφιερώνω χρόνο στη σύζυγό μου και στη μικρή μου κόρη μου και επίσης να κάνω κάποιες από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες και ασχολίες, όπως ο αθλητισμός και η λογοτεχνία. Είναι σημαντικό ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος να αξιοποιείται σωστά και να μας αποφορτίζει από την ένταση της εργασίας μας.

5AAFE93B 3915 4D29 9031 BEB804EBD50E
Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε την εκτίμησή σας σχετικά με τον κορωνοϊό και αν η λοίμωξη αυτή απασχολεί και τη δική σας ειδικότητα.

Στις μεγαλύτερες δημοσιευμένες κλινικές σειρές ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19, καρδιαγγειακές επιπλοκές παρουσιάστηκαν σε ποσοστό έως 16%, με τη μορφή μυοκαρδιακής βλάβης ή αρρυθμίας, ιδίως στους ασθενείς που χρειάστηκαν εντατική φροντίδα. Πρόκειται λοιπόν για μία πάθηση που απασχολεί συχνά και την δική μου ειδικότητα.
Ευελπιστούμε ότι ο εμβολιασμός θα αποτελέσει την οριστική λύση στην πανδημία και θα μας επιτρέψει την επιστροφή σε όλα όσα μας έχουν λείψει αυτό το διάστημα.

185035C2 17C7 45CF 879F 1FAA4BB5AA8D

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Κωνσταντίνο Ταμπάκη για την συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ιατρείο : Αθηνάς 12 & Ερμού 18, Χαλκίδα

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 22210-22194 & 6976440634

E-mail : kostastampakis@hotmail.com

Facebook page: Ταμπάκης Κωνσταντίνος, Καρδιολόγος-Αρρυθμιολόγος

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram