GNTM 3 : Πρόστιμο στο ριάλιτι από το ΕΣΡ

Δημοσιεύθηκε 3 Οκτωβρίου, 2020

Πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στο Star για το GNTM, σύμφωνα με την απόφαση 75/2020. Το πρόστιμο επιβλήθηκε για τα επεισόδια του ριάλιτι μοντέλων που προβλήθηκαν στις 9/9/2019, 16/9/2019, 20/9/2019, 24/9/2019, 30/9/2019, 1/10/2019, 7/10/2019, 8/10/2019, 15/10/2019, 21/10/2019, 4/11/2019, 2/12/2019 και 17/12/2019. Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ, η συμπεριφορά και η εκφορά λόγου των κριτών προς τις διαγωνιζόμενες δεν ήταν «κόσμιες και ευπρεπείς».

«Σε κάποιες δε περιπτώσεις ήταν εξόχως προσβλητική προς αυτές, ενώ ορισμένα σχόλιά τους χαρακτηρίζονταν από ειρωνεία και περιφρόνηση που δεν ήταν αναγκαία για την έκφραση της γνώμης τους και την αιτιολόγηση της ψήφου τους» επισημαίνεται στο αιτιολογικό της απόφασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Οι διάλογοι στο GNTM που έφεραν την «καμπάνα» του ΕΣΡ

Στην απόφαση του ΕΣΡ αναφέρονται οι διάλογοι που ακούστηκαν σε κάποια από τα επεισόδια.

Στο επεισόδιο της 9/9/2019 ακούστηκε ο εξής διάλογος, σύμφωνα πάντα με το ΕΣΡ:
– Εδώ πέρα δεν είσαι στο φωτογραφείο της γειτονιάς σου που πας να βγάλεις μία αναμνηστική φωτογραφία. Την καταλαβαίνεις τη διαφορά;

– Γιατί περπατάς τόσο αργά; Προσπαθείς να μας υπνωτίσεις; Γιατί προσωπικά δεν χρειάζομαι βοήθεια. Περπάτα ξανά γρήγορα! Γρήγορα είπα! Βιάζεσαι! Γρήγορα! Καίγεται το σπίτι σου, καίγεται! Γρήγορα!

– Λες κι εδώ είναι το make a wish… Εγώ σου δίνω και μία τρίτη επιλογή, αν θέλεις να το γλιτώσεις όλο αυτό το πράγμα, μπορείς να γυρίσεις πίσω και να πας στην έξοδο.

– Θα κόψουμε τα νύχια, τα μαλλιά θα τα αλλάξουμε και θα πάρουμε την Ελένη από τη γειτονιά και θα την κάνουμε μοντέλο.


Επίσης, στο επεισόδιο της 16/9/2019, ακούστηκαν τα εξής:

– Γιατί κοιτάς κάτω;

– Μάλλον κάτι έχασε.

– Φοβάται μην πέσει. Φοράει το έπιπλο (εννοεί τα ψηλά τακούνια).

– Διαγωνιζόμενη: Δεν έχω περπατήσει ξανά. Δεν ξέρω να περπατάω.

– Παίρνεις μόνο ταξί δηλαδή;

– Εγώ νόμιζα μπουσουλώντας.

– Διαγωνιζόμενη: Ήρθα για την εμπειρία.

– Έχουμε σερβίρει λίγο εμπειρία και στον μπουφέ. Μπορείς να πας να δοκιμάσεις λίγο εμπειρία και να ξανάρθεις.

– (Kριτής απευθυνόμενος σε διαγωνιζόμενη που φαίνεται κάπως «επιθετική»): Δηλαδή τι θα κάνεις; Θα πηγαίνεις στα casting και θα τους δέρνεις;

– Θέλω να σου δώσω μία ευκαιρία να έρθεις στο bootcamp για να δούμε αν μπορούμε λίγο να σε λερώσουμε. Θέλω να δω αν μπορείς να λερωθείς.

– Δήλωση διαγωνιζόμενης εκτός πλατό: Θα της δείξω ότι όχι απλά μπορώ να λερωθώ, μπορώ να λασπωθώ από την κορφή μέχρι τα νύχια και να της αποδείξω ότι μπορώ να κάνω τα πάντα.

Στο επεισόδιο στις 20/9/2019 υπήρξαν οι ακόλουθοι διάλογοι:
– «Έχεις μπερδέψει τη σχολή μόδας που πηγαίνεις με το μόντελινγκ».

– «Βαριέμαι απίστευτα. Γεια σου!» (απορρίπτει τη διαγωνιζόμενη).

– «Είδες φως και μπήκες»

– «Συνέχεια κάνεις duckface. Ξεκόλλα».

– «Θα σου έλεγα ναι, αλλά τώρα θα σου πω όχι για να μείνεις σπίτι με τη μαμά σου».

Επίσης, αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένα λόγια και σχόλια των διαγωνιζομένων για το παιχνίδι και τις αντιπάλους τους:

– Πω ρε μ@@@α (μπιπ) το ζώο.

– Κοίτα… Από άποψη στρατηγικής, ναι, ok λειτουργεί. Είσαι σε έναν διαγωνισμό, πατάς επί πτωμάτων να νικήσεις. Αυτό σε κάνει σκατάνθρωπο, αλλά άμα πετυχαίνεις τον σκοπό σου, δικαίωμά σου.

– Είναι διπρόσωπη.

– Αν δεν σου αρέσει, σήκω και φύγε. Είμαστε περισσότερες.

– Επιτέλους ξεδιπλώθηκε το φίδι και μίλησε.

– Παρουσιάζεται σαν το κοριτσάκι με το φωτοστέφανο και είναι ο διάολος ο μεταμορφωμένος.

– Θέλω λίγο να δώσω χρόνο στον εαυτό μου να πάρω πληροφορίες και… όταν θα φτάνει η στιγμή, προς τις δέκα; Να αρχίσω να πυροβολώ.

– Είναι διαγωνισμός. Ή θα κάψεις εσύ την κολλητή σου ή η κολλητή σου θα κάψει εσένα.

– Γιατί άμα φύγει η μία από τις δύο μαύρο φίδι που σε έφαγε.

– Σου δίνω δύο επιλογές αυτή τη στιγμή: ή τα μαζεύεις εσύ ή στα μαζεύω εγώ. Πες μου πού είναι η βαλίτσα σου και σ’ τα μαζεύω εγώ. Έχω όλη την καλή διάθεση να σου μαζέψω τα πράγματα. Είμαστε πέντε και οι πέντε δεν σε θέλουμε.

– Είναι ό,τι πιο διπρόσωπο έχω δει.
– Δηλαδή εσύ δεν είσαι διπρόσωπη;

– Η Ελευθερία είναι κουτοπόνηρη. Ξεκάθαρα.

– Η Νίνα είναι καθυστερημένη.

– Έπρεπε κάποια στιγμή να κλείσει στόματα η Κάτια και να κλείσει και το συγκεκριμένο στοματάκι. Της Γκλόριας. Οπότε μπράβο, Σουζάνα. Ήτανε τέλειο match-up αυτό.

– Καλύτερα που φεύγω τώρα γιατί έχουν αρχίσει να βγάζουν φλύκταινες όλοι. Είναι έτσι σχεδιασμένο το παιχνίδι. Πρέπει να επιβιώσει μία.

– Σκοπός μας είναι να τις αποδεκατίσουμε όλες.

– «Θα τις γαμ@@@με! (μπιπ)

– Το να διώξουμε τις FF μία προς μία είναι κάτι πάρα πολύ ευχάριστο. Δεν θα πούμε όχι σε αυτό. Το θέλουμε πάρα πολύ.

– Η Σουζάνα επέστρεψε ακόμη πιο κακιά.

– Έχεις το ίδιο ύφος με τη γαλοπούλα.

– Καμία από τις κοπέλες που ήθελα να χαντακώσω δεν τα πήγε καλά. Χάρηκα λίγο παραπάνω όμως που δεν τα πήγε καλά η Κάτια γιατί είναι πάρα πολύ καλή παίκτρια και συνέχεια βγάζει τα concept και ακούει πάρα πολύ καλά λόγια από τους κριτές.

To σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ για το GNTM
«Στις εκπομπές αυτές υπήρξε εξαιρετικά υποβαθμισμένη ποιότητα προγράμματος και οπωσδήποτε ποιότητα αναντίστοιχη προς την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τις λοιπές ως άνω διατάξεις. Κατά συνέπεια, πρέπει να επιβληθεί στην εγκαλούμενη εταιρεία διοικητική κύρωση, και δη εκείνη του προστίμου, για την παράβαση αυτή» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Ολομέλεια του ΕΣΡ δέχεται ότι η εγκαλούμενη (η εταιρεία με την επωνυμία ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού Star) παραβίασε -εκ προθέσεως- τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία ως προς την υποχρέωση εξασφάλισης της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό» αναφέρεται στην απόφαση.

Επίσης, σύμφωνα με το ΕΣΡ η εγκαλούμενη εταιρεία δεν τέλεσε τη διοικητική παράβαση της υποχρέωσης σεβασμού της αξιοπρέπειας του ατόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram