Γήρανση του δέρματος: Οι κύριες αιτίες και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Δημοσιεύθηκε 23 Φεβρουαρίου, 2024

Αναμφίβολα ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στα γονίδια, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει και το περιβάλλον στη γήρανση του δέρματος. Οι κακές συνήθειες συμβάλλουν αρκετά στην πρόωρη εμφάνιση σημαδιών γήρανσης και στην κακή υγεία της επιδερμίδας.

O ήλιος: Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι ο ήλιος δεν είναι αθωός, γι αυτό άλλωστε πρέπει να φοράμε αντηλιακό τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Οι ακτίνες UVA και UVB καταστρέφουν σταδιακά το κολλαγόνο της επιδερμίδας και την αφυδατώνουν προκαλώντας καφέ κηλίδες και πρόωρες γραμμές και ρυτίδες. Για αυτό το ιδανικό είναι να βγαίνετε στον ήλιο μόνο με αντηλιακό και να τον αποφεύγετε κυρίως μεταξύ 11.00 έως 15.00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κάπνισμα: Είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας. Το κάπνισμα μειώνει την κυκλοφορία του αίματος καθώς δεν επιτρέπει τη σωστή οξυγόνωση. Ακόμα μειώνει τα επίπεδα κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνοντας τις άμυνες της ενάντια στην φυσική φθορά του χρόνου.

Η κακή φροντίδα της επιδερμίδας: Συνήθειες όπως να κοιμάστε με μακιγιάζ, να μη χρησιμοποιείτε ενυδατική, να μην καθαρίζετε το πρόσωπό σας πρωί αλλά και βράδυ συμβάλλουν στην κακύ υγεία του δέρματος. Μία σωστή, καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς που περιλαμβάνει καθαρισμό, τόνωση και σωστή ενυδάτωση είναι η καλύτερη ασπίδα ενάντια στο χρόνο.

Η κακή διατροφή: Λένε ότι «είμαστε ότι τρώμε» και ισχύει 100%. Εάν το διαιτολόγιοπεριλαμβάνει υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλατιού και junk food, σε βάθος χρόνου θα επηρεάσει και την κατάσταση της επιδερμίδας. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό.

Το στρες: Το στρες κάνει κακό στην ψυχολογία αλλά και στην επιδερμίδα. Συνδυάζεται με προβλήματα όπως η αϋπνία, η κούραση και η κακή διάθεση, αιτίες που συμβάλλουν στην κακή όψη αλλά και κατάσταση της επιδερμίδας. Ένας τρόπος για να το ελέγξετε είναι η συστηματική άσκηση. Ακόμα κι ένας καλός περίπατος μετά από μια δύσκολη μέρα μπορεί να ωφελήσει.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram