OFF Magazine

Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΣΤΟ INTERNET

  • MY CHALKIDA
    • PEOPLE
    • NIGHT LIFE
    • TALK OF THE TOWN
    • AGENDA
    • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    • OPINIONS
  • MY SELF
    • FASHION
    • BEAUTY
    • PSYCHOLOGY
    • HEALTH
    • FITNESS
    • DIET & COOKING
  • MY TECH
    • SOCIAL
    • VIRAL
    • INTERNET
    • GAMING
    • GADGETS
  • LIVING
    • ART DECO
    • TRAVELING
    • TV & MEDIA
    • AUTO-MOTO
    • STARS
  • ART
    • PHOTOGRAPHY
    • MUSIC
    • CINEMA
    • THEATRE
    • BOOKS
 

TALK OF THE TOWN Λίλα Κούπριζα 21 Νοεμβρίου 2018

Εγγλεζονήσι : Σκοτεινό παρελθόν για το ήσυχο νησάκι της Χαλκίδας!

Ποιος διέμενε εκεί και τί βιβλίο γράφτηκε γι αυτό τον τόπο;

Απέναντι από τη Δροσιά Χαλκίδας, γνωστό για τα τιρκουάζ νερά και το ήσυχο περιβάλλον βρίσκεται το Εγγλεζονήσι, έρημο και ακατοίκητο, φιλοξενεί κόσμο μόνο το καλοκαίρι στις ακτές του.

Το παραδεισένιο αυτό μέρος, έχει δική του ιστορία, πρωτότυπη και για κάποιους άγνωστη. Τελικά, ήταν κάποτε κατοικημένο; και αν ναι, από ποιον ή ποιους ;

 
 
 
 
 
 

Γεωγραφικά το νησί, το οποίο ονομάζεται και Κτυπονήσι, βρίσκεται στην Στερεά Ελλάδα στο Νομό Ευβοίας, αλλά αυτοδιοικητικά ανήκει στον Δήμο Χαλκιδέων.  Eίναι γνωστό ότι ενοικιάστηκε το 1930 στον Βρετανό (Εγγλέζος) Φράνσις Τέρβιλ Πετρ (Francis Turville-Petre), από όπου προέκυψε και η ονομασία του, ο οποίος έκτισε εκεί μια πανέμορφη βίλα. Βέβαια, στη μέση του νησιού υπάρχουν λείψανα κατοίκησης του 6ου με 7ου αιώνα, καθώς και δεξαμενές νερού.

Ποιος ήταν όμως ο περίφημος μοναδικός ενοικιαστής;

Eπρόκειτο για αρχαιολόγο, ο οποίος έγινε γνωστός για τη σπουδαία ανακάλυψη που έκανε κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Πράγματι, το 1926 είχε ανακαλύψει στην Αφρική απολίθωμα της προϊστορικής περιόδου. Ήταν ένα ανθρώπινο κρανίο το οποίο άνηκε σε άνθρωπο Νεάντερταλ, που είχε ζήσει πριν 200.000 με 300.000 χρόνια. Πρόκειται για τον περίφημο “άνθρωπο της Γαλιλαίας” (Galilee Man). Πέθανε στα 40 του, το 1941 στην Αίγυπτο.

Ήδη από το 1931, είχε φύγει από το Βερολίνο για να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησάκι που βρισκόταν στην Εύβοια και έγινε το ησυχαστήριο του, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η βίλα του ήταν το μοναδικό κτίριο του νησιού.Ένα καλοκαίρι τον είχε επισκεφτεί ένας Βρετανός συγγραφέας, ο Κρίστοφερ Άισεργουντ, ο οποίος τον θαύμαζε και τον είχε μέντορά του στη Γερμανία. Το 1959 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Άισεργουντ με τίτλο «Down There on a visit” που είχε εμπνευστεί από την επίσκεψή του στο νησί που έμενε ο Πετρ.

Δυστυχώς, η βίλα βομβαρδίστηκε και ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, καταστρέφοντας μαζί και την βλάστηση του νησιού. Ωστόσο, ερείπια του σπιτιού σώζονται μέχρι σήμερα.

 

 

Σήμερα, οι παραλίες του, 3 στο σύνολο ευνοούν το ψάρεμα και τις καταδύσεις.Οι λουόμενοι φτάνουν με σκάφη το καλοκαίρι και δίνουν ζωή στο απομονωμένο νησί. Στην κορυφή του ενός εκ των δύο λόφων του νησιού, υπάρχει ο ναός του Αγίου Νικολάου του Νέου. Το νησί γιορτάζει στις 9 Μαΐου, ημέρα εορτασμού του Ιερού Ναού και γεμίζει με επισκέπτες που καταφθάνουν με καΐκια από το μικρό λιμανάκι της Δροσιάς.

 

 

 

 

 

Λίλα Κούπριζα

Σχετικά Λίλα Κούπριζα

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χαλκίδα μέχρι τα 18.
Σπούδασα στη Θεσσαλονίκη Δημοσιογραφία και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και έζησα εκεί για 4 χρόνια.
Μιλάω άπταιστα Αγγλικά και Ισπανικά.
Το χιούμορ και η τελειομανία είναι συνήθως τα βασικά στοιχεία, που λένε οι φίλοι μου για μένα!

Ακολουθήστε το OFF Magazine στο Instagram

TAGS

Μπορεί να σας αρέσουν επίσης:

  • Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Δίρφυ!
  • Γνωρίστε την Λιχάδα!
  • Όση Ελλάδα κι αν «σκεπάσετε» πάντα θα περισσεύει αρκετή για να σας θαμπώνει!
Previous Post: « Viral : Όταν το Kiki Challenge συνάντησε την Βlack Friday! (βίντεο)
Next Post: Παγκόσμια ημέρα Τηλεόρασης με ένα επετειακό βίντεο! »
  • 20 απλές φράσεις που σου δίνουν κουράγιο
  • Δικαστικό Μέγαρο Χαλκίδας : Ακόμα ένα αριστοκρατικό ορόσημο της πόλης!
  • Σου αρέσει να ταξιδεύεις; Η έρευνα αυτή θα σε ενθουσιάσει
  • Τα Primark κάνουν «απόβαση» στην Ελλάδα και δημιουργούν ανταγωνισμό σε ZARA και H&M
  • Survivor: Τα χάδια του Νίκου στην Άννα Μαρία
MY CHALKIDA

  • People
  • Night Life
  • Talk of the Town
  • Agenda
  • Προτάσεις
  • Opinions
MY SELF

  • Fashion
  • Beauty
  • Psychology
  • Health
  • Fitness
  • Diet & Cooking
MY TECH

  • Social
  • Viral
  • Internet
  • Gaming
  • Gadgets
LIVING

  • Art Deco
  • Traveling
  • TV & Media
  • Auto-Moto
  • Stars
ART

  • Photography
  • Music
  • Cinema
  • Theatre
  • Books
INFO & CONTACT

  • About Us
  • Contact
  • MY CHALKIDA
  • MY SELF
  • LIVING
  • CELEBS
  • SELF & HEALTH