Είσαι υπερπροστατευτική με το παιδί σου και τι να κάνεις γι’ αυτό; Μπορεί να νομίζεις ότι κάνεις το καλύτερο για το παιδί σου, όμως αν δεν το αφήνεις να αναπνεύσει. Αντιθέτως μόνο κακό του κάνεις. Διάβασε τα παρακάτω σημάδια και προσπάθησε να τα αλλάξεις.
Θέλεις να ελέγχεις τα πάντα
Βασικό στοιχείο που δημιουργεί “πρόβλημα”. Θέλεις να κρατήσεις το παιδί σου κοντά, όμως ενδεχομένως να το “πνίγεις” κόλας! Αν ελέγχεις τα πάντα και για πάντα, δεν θα δώσεις ποτέ στο παιδί σου τη δυνατότητα ούτε να ανακαλύψει τι του αρέσει πραγματικά, ούτε τι θέλει να κάνει.
Προσπαθείς να κρατήσεις την αποτυχία μακριά του
Δες το ρεαλιστικά και δέξου ότι το παιδί σου θα αποτύχει κάποια στιγμή. Και πρέπει να το κάνει, σύμφωνα με ειδικούς. Άφησέ το να βιώσει μόνος το γεγονός και παρακολούθησε το να επανέρχεται με τις δυνάμεις του. Δώσε του να καταλάβει ότι είσαι κοντά του, αλλά ότι η δική σου “δουλειά” κάπου σταματά και κάπου αρχίζει η δική του.
Δεν του αναθέτεις δουλειές
Ένα παιδί, ανάλογα με την ηλικία του, μπορεί και πρέπει να αναλάβει μερικές από τις δουλειές του σπιτιού, όχι μόνο για να σε βοηθά, αλλά γιατί έτσι μαθαίνει την έννοια της υπευθυνότητας. Πρέπει να μπορεί να στρώνει το κρεβάτι του κάθε μέρα, να συμμαζεύει τα ρούχα του και να μαζεύει το πιάτο του μόλις τελειώσει το φαγητό. Αν τα κάνεις εσύ όλα, εκτός του ότι γίνεσαι ράκος, του διδάσκεις ότι θα τα βρίσκει όλα έτοιμα.
Το παρηγορείς περισσότερο απ’ όσο πρέπει
Σταμάτα να το παραχαϊδεύεις. Μάλωσε με τους φίλους του. Πήρε κακούς βαθμούς. Όλα αυτά μπορεί να συμβούν. Εντάξει, θα είσαι εκεί και θα του σταθείς. Αν όμως αντιδράσεις υπερβολικά, προσφέροντας υπερβολική παρηγοριά, τότε αφενός χάνεται η διαβάθμιση του σημαντικού, αφετέρου μαθαίνεις το παιδί σου να “χαϊδεύεται” αντί να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του.
Του λες συνέχεια να προσέχει
Όσο και να μη θέλεις να το παραδεχτείς είναι γεγονός. Δεν μπορείς να προστατεύεις το παιδί σου ανά πάσα στιγμή της ζωής του. Αν του λες συνέχεια “Πρόσεχε” ή “Δεν προσέχεις καθόλου”, τότε να ξέρεις ότι θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Το παιδί θα αποδεχτεί την “ταμπέλα” του ανίκανου να προσέχει και θα πορεύεται αναλόγως. Όχι, αυτό δεν το θέλει κανείς.
Το ελέγχεις διαρκώς
Φυσικά και θέλεις να ξέρεις που είναι ανά πάσα στιγμή, αλλά αυτά τα τηλεφωνήματα κάθε μισή ώρα μπορεί να τον τρελάνουν, ενώ σίγουρα θα του δώσουν το μήνυμα ότι δεν τον εμπιστεύεσαι. Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε κάνε πίσω. Έρχεται μια στιγμή στη ζωή του γονιού που πρέπει να πάρει αυτή την απόφαση. Σίγουρα δεν είναι εύκολη, αλλά είναι αναγκαία.
Πηγή womenonly.gr