Το φαράγγι αυτό είναι από τα πιο όμορφα της Εύβοιας και απλώνεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφυς, λίγα μέτρα πιο πάνω από χωριό Άγιος Αθανάσιος του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων. Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι είναι ανηφορική και καλά σηματοδοτημένη, με σήματα στα δέντρα και πινακίδες. Έχει σήμανση, αφού αποτελεί τμήμα ορειβατικής διαδρομής και είναι βατή.
Κάποιοι θεωρούν ότι το όνομα «Αγάλη» προέρχεται από το ρήμα «αγαλλιάζω» και έχει σχέση με την «αγαλλίαση», ενώ υπάρχουν και άλλοι που το συγχέουν με την «αγκάλη». Αλλά πιο πιθανή είναι η ερμηνεία που δίνουν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, δηλαδή το όνομα οφείλεται στο επίρρημα «αγάλι», που σημαίνει «αργά». Αργά, επειδή έχει στενά και ανηφορικά σημεία, όπου οι διαβάτες είναι υποχρεωμένοι να πορεύονται αργά, «αγάλι-αγάλι», όπως λένε.
Στην αρχή της διαδρομής, χωματόδρομος κατηφορίζει στην είσοδο του φαραγγιού. Σε λιγότερο από μισή ώρα, το φαράγγι στενεύει με τα πανύψηλα βράχια αριστερά και δεξιά να είναι πολύ εντυπωσιακά. Μέσα στο φαράγγι, βρίσκεται και η σπηλιά με την ονομασία Βοϊδοκλέφτρα για την οποία έχουν βρεθεί στοιχεία κατοίκησης από την νεολιθική εποχή, ενώ στο χώριο Γλυφάδα (πρώην Τσέργες) βρίσκεται και το δρακόσπιτο της Δίρφυς.