Αυτό το γλυκό που θα σας δείξουμε σήμερα, μπορεί να σερβιριστεί συνοδευόμενο από ένα παγωμένο ροζέ, ή ένα επίσης παγωμένο μοσχάτο ή ένα απαλής οξύτητας αφρώδες κρασί.
Επίσης μπορεί να είναι το έτερον ήμιση ενός παγωτού καϊμάκι, όπου μαζί θα απογειώνουν τη γεύση και θα γλυκάνουν τον ουρανίσκο. Απίθανος συνδυασμός!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κεράσια τραγανά
40ml κονιάκ
150 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
180 γραμμάρια γάλα πλήρες
80 γραμμάρια βούτυρο 84% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
3 αβγά
120 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη [για πασπάλισμα]
1/2 κ.γ. σκόνη κανέλας
3-4 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλέττα)
1 κ.σ. βούτυρο extra[για βουτύρωμα]
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τα κεράσια και βγάζουμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα, τα πασπαλίζουμε με 2-3 κ.σ. από την κρυσταλλική ζάχαρη και τα αφήνουμε να σταθούν 1 ώρα.
Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με ελάχιστο αλάτι και την κανέλα.
Προσθέτουμε τα αβγά, το βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη, χτυπάμε καλά με κουτάλι ή μίξερ χειρός και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα, ανακατεύοντας, να γίνει μείγμα ομοιογενές.
Στρώνουμε ένα λαδόχαρτο σε ταψάκι 22-24 εκ. περίπου.
Το βουτυρώνουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα με τα χέρια από πάνω τα 2/3 του μείγματος της ζύμης. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πηρούνι παντού σε όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε τα κεράσια στο πολυμίξερ και τα πολτοποιούμε μαζί με το κονιάκ. Προσθέτουμε και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Απλώνουμε πάνω από τη βάση ζύμης σε ομοιόμορφη στρώση.
Ψιχουλιάζουμε την υπόλοιπη ζύμη μέσα στα χέρια μας και την πασπαλίζουμε στην επιφάνεια πάνω από την στρώση των κερασιών.
Ψήνουμε γιά 35′-40′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να μισοκρυώσει και πασπαλίζουμε με την άχνη.