Παγωτό Καϊμάκι με το έντονο άρωμα της μαστίχας και με μοναδική υφή χάρις στο σαλέπι. Το σαλέπι είναι απαραίτητο συστατικό για να γίνει μαστιχωτό, χωρίς να ρέει.
Γίνεται πολύ εύκολα και το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή μέχρι να παγώσει για να το γευτούμε
Υλικά (6 μερίδες)
500g γάλα κατσικίσιο
400g κρέμα γάλακτος
120g ζάχαρη
2 κ.γ. σαλέπι αυθεντικό
1 κ.γ. μαστίχα
αμύγδαλα φιλέ, καβουρντισμένα
ζαχαρωμένα κεράσια, βύσσινα γλυκό του κουταλιού ή μέλι
Εκτέλεση
Σε ένα ποτήρι με 100 g κρύο γάλα ρίχνουμε τη σκόνη του σαλεπιού. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως το σαλέπι και να μην έχει σβόλους.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα, επάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, να βράσει.
Κοπανίζουμε τη μαστίχα στο γουδί, μαζί με λίγη ζάχαρη, και την προσθέτουμε στο γάλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το διαλυμένο στο γάλα σαλέπι, τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα να βράσει, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
Όταν αρχίσει να γίνεται μια ελαφρώς παχύρρευστη κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το μείγμα σε παγωτομηχανή να παγώσει ή το βάζουμε στην κατάψυξη. Το ανακατεύουμε κάθε μισή ώρα, με ένα πιρούνι για 2'-3', συνολικά 4-5 φορές.