Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και πετιμέζι

Δημοσιεύθηκε 21 Ιουνίου, 2024

Σήμερα θα φτιάξουμε μελιτζάνες με επιρροές από το Ιράν χρησιμοποιώντας στη γέμιση πετιμέζι, κρέμα βαλσάμικου (συνήθως αυτοί χρησιμοποιούν μελάσα ροδιού), κουρκουμά και κύμινο.

Αυτά τα υλικά θα δώσουν μια ξεχωριστή, ενδιαφέρουσα και γλυκόξινη νότα στο φαγητό μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και πετιμέζι

Υλικά:

4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες σε μικρά κυβάκια
1 κ. γλυκού κύμινο
1/2 κ. γλυκού κουρκουμά
1/2 κ. γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
2 κ. σούπας πετιμέζι
2 κ. σούπας κρέμα βαλσάμικου
1 κ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος αλλά αφήνουμε τα κοτσάνια για ομορφιά. Τις χαράσσουμε χιαστί για να μπορέσουμε στη συνέχεια πιο εύκολα να αδειάσουμε με ένα κουτάλι αρκετή ψίχα από το εσωτερικό τους. Ψιλοκόβουμε την ψίχα που αδειάσαμε και την κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ.μελιτζάνες χαραγμενες χιαστίαφαιρώ τη σάρκα της μελιτζάνας με το κουτάλι
Λαδώνουμε τις μελιτζάνες καλά με ένα πινέλο και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 200°C.μελιτζάνες στο ταψί
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (θέλουμε να είναι περίπου 3 κ. σούπας) και σoτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και την ψίχα της μελιτζάνας και συνεχίζουμε το σoτάρισμα για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα.κρεμμύδι στο τηγάνι
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σoτάρισμα για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του και να ροδίσει. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, το κύμινο, το μπούκοβο (εάν χρησιμοποιούμε), 1 κ. σούπας πετιμέζι, 1 κ. σούπας κρέμα βαλσάμικου, αλάτι και πιπέρι.κιμάς με κουρκουμά στο τηγάνι
Μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις ντομάτες, και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά. Στο τέλος θέλουμε η σάλτσα μας να έχει μείνει χωρίς υγρά στο τηγάνι. κιμάς με ντομάτα στο τηγάνι
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.κιμάς με ντομάτα και μαϊντανό στο τηγάνι
Μοιράζουμε σε κάθε μελιτζάνα τη γέμιση και ρίχνουμε γύρω τους 1/2 φλ. τσαγιού νερό στο οποίο έχουμε ανακατέψει 1 κ. σούπας πετιμέζι, 1 κ. σούπας κρέμα βαλσάμικου, 1 κ. σούπας ελαιόλαδο και αλάτι. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι το φαγητό να μελώσει και να ροδίσει. μελιτζάνες γεμιστές στο ταψί
Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και γιαούρτι.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram