
Νόστιμη, ντελικάτη, με το λεπτό άρωμα του αμυγδάλου σχεδόν ίδια γεύση με την αγαπημένη νουγκατίνα!
Δοκιμάστε την κι εσείς!
Χρόνος Προετοιμασίας: 25′
Χρόνος Ψησίματος: 20′
Υλικά
Για την αμυγδαλόπιτα
200 γρ. αμυγδαλόψιχα με τη φλούδα
45 γρ. φρυγανιά
120 γρ. ζάχαρη
8 αυγά
1 στικ βανίλια
30 ml. κονιάκ ή αμαρέτο
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 στικ βανίλια
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
150 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
1 φλούδα λεμονιού
Για τη διακόσμηση
150 γρ. αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη
100 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
Κερασάκια μαρασκίνο, προαιρετικά
Εκτέλεση
1 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C. Χτυπάμε τ΄ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα.
Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε τη φρυγανιά, την αμυγαλόψιχα, το μοσχοκάρυδο, το baking powder, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.
2 Στον κάδο της κουζινομηχανής τοποθετούμε τους κρόκους και τη ζάχαρη, χρησιμοποιούμε το χτυπητήρι να αφρατέψουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά, προσθέτουμε το κονιάκ και τη βανίλια. Κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά σε 5-6 δόσεις τη μαρέγκα και το μείγμα αμυγδαλόψιχας.
3 Μεταφέρουμε το μείγμα σε τσέρκι 22-24 εκ. και ψήνουμε στους 175ο C. για 45 λεπτά. Όσο ψήνεται το γλυκό βράζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγάλουμε την αμυγδαλόπιτα από το φούρνο τη σιροπιάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
4 Χτυπάμε στον κάδο της κουζινομηχανής την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγύ και καλύπτουμε την αμυγδαλόπιτα. Πασπαλίζουμε με την καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα και διακοσμούμε με τα κερασάκια μαρασκίνο.