Κήρινθος είναι ένα όμορφο μεγάλο χωριό κτισμένο στους πρόποδες ενός καταπράσινου λόφου μέσα στο δάσος. Από το χωριό περνά ο κεντρικός δρόμος που ενώνει την κεντρική με την Βόρεια Εύβοια.
Η αρχαία πόλη Κήρινθος βρίσκεται σε λόφο, νότια της παραλίας της Κρύας Βρύσης, στις ανατολικές ακτές της βόρειας Εύβοιας. Ήταν χτισμένη σε πανέμορφη τοποθεσία, σε λόφο πάνω από την θάλασσα, οποιός κάποτε σχημάτιζε χερσόνησο. Λόγω της θέσης της ο Όμηρος την αποκάλεσε στην Ιλιάδα«έφαλος» (πάνω από την θάλασσα) και έτσι άκμασε η περίφημη ομηρική ‘έφαλος Κήρινθος’, ενώ ο Σκύμνος «ενάλια» (μέσα στη θάλασσα).
Το όνομα της πόλης πιθανόν να προέρχεται από το λουλούδι Κήρινθος.
Έχει υψόμετρο 43 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας,
Ο χώρος συμπεριλαμβάνει την ακρόπολη της αρχαίας Kηρίνθου, εγκατάσταση των μεσοελλαδικών χρόνων, κεραμεική προϊστορικών χρόνων, διάσπαρτο οικοδομικό υλικό, ορατά οικοδομικά λείψανα, κιβωτιόσχημοι και κεραμοσκεπείς τάφοι κ.ά.
Είναι άγνωστο το πως ή το πότε καταστράφηκε η Κήρινθος. Το σίγουρο είναι ότι μετά τους Τρωικούς πολέμους η πόλη τυλίγεται από σιωπή. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι έχασε την αξία της όταν η εμπορική δραστηριότητα μεταφέρθηκε στις δυτικές ακτές του νησιού. Τελευταία αναφορά σε αυτήν έγινε από τον Θεογνίς, αρχαίο ποιητή, όταν αυτή καταστράφηκε. Σύμφωνα με τον ποιητή, η πόλη καταστράφηκε λόγω πολιτικών αναστατώσεων εντός του νησιού, όταν τύραννος της Χαλκίδας ήταν ο Φόξος.