Η Χειρουργός Οδοντίατρος Γιώτα Κουσερή απαντά σε καθημερινές οδοντιατρικές ερωτήσεις

Δημοσιεύθηκε 20 Απριλίου, 2021

Η Κουσερή Γιώτα είναι Χειρουργός οδοντίατρος,  στη Χαλκίδα, απόφοιτος οδοντιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτή τη φορά μας απάντησε σε μερικές απλές, καθημερινές και πολύ βασικές οδοντιατρικές ερωτήσεις.

Ας δούμε παρακάτω :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1) Ποια είναι η συχνότητα επίσκεψης στον οδοντίατρο;

Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση που μπορεί ακούσει ο Οδοντίατρος. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι κάθε 6 μήνες πρέπει να γίνεται μια επίσκεψη στον οδοντίατρο για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό δοντιών. Σε αυτό το μεσοδιάστημα των 6 μηνών οι βλάβες που τυχόν μπορεί να προκύψουν στα δόντια και στα ούλα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, πράγμα το οποίο σημαίνει,  ευκολότερη, ανώδυνη και οικονομικότερη θεραπεία.

Η συχνότητα επίσκεψης στον οδοντίατρο πάντα εξαρτάται από την ηλικία, το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό, το επίπεδο στοματικής υγείας και στοματικής υγιεινής του κάθε ασθενούς.
Ασθενείς με προβλήματα υγείας όπως διαβήτης ή ανοσοκαταστολη ή ασθενείς με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία χρειάζονται πιο τακτικές επανεξετάσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο στοματογναθικό σύστημα εκτός από τα δόντια ανήκουν και οι μαλακοί ιστοί όπως γλώσσα, ούλα, παρειές οι οποίοι πρέπει να ελέγχονται πλήρως σε κάθε οδοντιατρική επίσκεψη, ώστε αν διαγνωσθεί κάποια βλάβη να γίνει εγκαίρως παραπομπή στον ειδικό γιατρό.

2)Πρέπει η γυναίκα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης  να κάνει οδοντιατρικό έλεγχο;
Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή της γυναίκας στην οποία, λόγω διαταραχής των ορμονών, επηρεάζεται και η στοματική κοιλότητα. Είναι αναγκαίο η έγκυος να επισκέπτεται τον οδοντίατρο της για έλεγχο και καθαρισμό δοντιών.

Συχνά, στην εγκυμοσύνη εμφανίζονται σημεία φλεγμονής στα ούλα(ουλίτιδα κύησης) ερυθρότητα ή διόγκωση, μικρές υπερπλασίες στα ούλα(επουλίδα κύησης) οι οποίες επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό.


Λανθασμένα πολλές γυναίκες αποδίδουν αυτά τα προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Αυτό είναι μύθος. Οι βλάβες αυτές σχετίζονται πρώτον  με υψηλά επίπεδα οδοντικής μικροβιακής πλάκας(το σύνολο των μικροβίων που υπάρχουν πάνω στα δόντια) λόγω μη επιμελούς στοματικής υγιεινής της εγκύου εξαιτίας της ναυτίας και δεύτερον με την πτώση της άμυνας του οργανισμού.
Είναι πολύ σημαντικό να δίνονται στην έγκυο οδηγίες για σωστή στοματική υγιεινή αλλά και οδηγίες που αφορούν έμμεσα το έμβρυο καθώς την 5-6 εμβρυϊκή εβδομάδα αρχίζει η διάπλαση της νεογιλούς οδοντοφυίας.

3) Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντιατρο;
Είναι γνωστό ότι οι παιδικές εμπειρίες είναι οι πιο έντονες στη ζωή του ανθρώπου. Είναι σημαντικό  το παιδί να αποκτήσει νωρις  σχέση εμπιστοσύνης με τον οδοντίατρο και σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής, η οποία θεμελιώνεται στην παιδική ηλικία. Για παράδειγμα, έως 2 ετών οι γονείς καθαρίζουν τα δόντια του μωρού με βρεγμένη γάζα μετά από κάθε γεύμα. Από δυόμιση χρόνων και μετά το παιδί χρησιμοποιεί παιδική οδοντόβουρτσα με οδοντόκρεμα σε μέγεθος μπιζελιού.
Από 4 ετών και μετά τα παιδιά πρεπει να  χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο.
Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντιατρο καλό είναι να γίνεται σε προσχολική ηλικία ή ακόμα και με την ανατολή του πρώτου νεογιλού δοντιού στο στόμα χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ώστε να δημιουργηθεί μια ευχάριστη πρώτη εμπειρία.
Στις πρώτες επισκέψεις καλό είναι να δίνονται στους γονείς οδηγίες για την διατροφή του παιδιού, για σωστή στοματική υγιεινή και να γίνεται σύσταση για τακτικές επισκέψεις κάθε 6 μήνες για προληπτικό έλεγχο, καθαρισμό και φθορίωση των δοντιών. Σε αυτή την περίοδο δημιουργείται οδοντιατρική συνείδηση ώστε να αποκτήσει το παιδί σωστές συνήθειες που θα του εξασφαλίσουν οδοντική υγεία στην ενήλικη ζωή του.
Ευχαριστούμε θερμά την Ιατρό Γιώτα Κουσερή

Ιατρείο : ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 15, Χαλκίδα

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2221309085

Τηλέφωνο ανάγκης : 6974251249

Instagram page: Yota Kouseri

Facebook page :Dental care-Γιωτα Κουσερή

Τις φωτογραφίες του άρθρου επιμελήθηκε ο Τσινιάς Δημήτρης 

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram