Μια ελαφριά εκδοχή του κλασικού ιταλικού γλυκού, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την παραδοσιακή. Μπορούμε να σερβίρουμε το τιραμισού σε ποτηράκια μετά από γεύμα ή σε μπουφέ.
Υλικά
- 150 γρ. τυρί ρικότα , ανθότυρο ή ανάλατη φρέσκια μυζήθρα
- 4 κ.σ. γάλα μειωμένων λιπαρών
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.σ. στέβια σε αναλογία με τη ζάχαρη 1:1
- 8 μπισκότα σαβαγιάρ (το καθένα σπασμένο σε 3 κομμάτια)
- 100 ml καφές espresso δυνατός, που τον έχουμε αφήσει να κρυώσει
- 1 κ.σ. σκόνη κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί ρικότα, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και τη στέβια.
- Σπάμε τα μπισκότα σαβαγιάρ για να καλύψουμε τη βάση από τα μπολάκια.
- Χρησιμοποιούμε 3 κομμάτια από τα σαβαγιάρ που σπάσαμε για κάθε μπολάκι, δηλαδή 1 σαβαγιάρ για κάθε μπολάκι.
- Στη βάση από 4 μπολάκια των 125 ml τοποθετούμε τα 3 κομμάτια σαβαγιάρ και τα βρέχουμε με 2 κ.γ. καφέ.
- Καλύπτουμε με μια στρώση μείγματος ρικότα (περίπου τη μισή ποσότητα από αυτή που ετοιμάσαμε).
- Προσθέτουμε από πάνω μια ακόμη στρώση μπισκότο, 3 κομμάτια σπασμένου σαβαγιάρ σε κάθε μπολάκι.
- Τα βρέχουμε πάλι με καφέ espresso.
- Απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα ρικότα.
- Με σίτα πασπαλίζουμε με τη σκόνη κακάο.
- Τα βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 20΄ και μετά σερβίρουμε.