5 συμβουλές για το πως να ποτίσετε τον κήπο σας χωρίς σπατάλη νερού

Δημοσιεύθηκε 27 Ιουλίου, 2023

Μπορεί να νομίζεις ότι το πότισμα των φυτών είναι μια απλή υπόθεση, όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ορισμένοι τρόποι ποτίσματος μπορούν πραγματικά να βλάψουν και να αποδυναμώσουν τα φυτά σας. Ωστόσο, αν γνωρίζετε τον σωστό τρόπο ποτίσματος, θα επιτύχετε εξαιρετικά αποτελέσματα στον κήπο σας, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσετε και τη γη, με την εξοικονόμηση νερού.

Παρακάτω θα μάθετε πώς να ποτίζετε σωστά τα υπαίθρια φυτά σας - και να εξοικονομείτε νερό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Δώσε στα φυτά σου την κατάλληλη ποσότητα νερού

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να καταλάβετε την πραγματική ανάγκη ποτίσματος των φυτών σας. Κάποια χρειάζονται πιο συχνή ενυδάτωση, και κάποια άλλα όχι (Συμβουλή: Η ομαδοποίηση φυτών με παρόμοιες ανάγκες ποτίσματος σε έναν κήπο κάνει πιο αποτελεσματικό το πότισμα.) Ο τρόπος ποτίσματος θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε το νερό να φτάνει πιο βαθιά στις ρίζες, πράγμα που ενθαρρύνει τα φυτά να αναπτύξουν βαθύτερες ρίζες και μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει έναν πιο υγιή κήπο. Να έχετε στο νου σας ότι το αμμώδες χώμα στεγνώνει γρηγορότερα και το αργιλώδες χώμα διατηρεί την υγρασία περισσότερο, οπότε θα πρέπει να προσαρμόσετε το πότισμα στις συνθήκες αυτές.

3653EBB3 B7EF 4231 9609 BD684CE23DF4

2. Κάνε το πότισμα, μέρος της πρωινής σου ρουτίνας

Να είστε επιλεκτικοί σχετικά με το πρόγραμμα ποτίσματος. Προτιμήστε να ποτίζετε νωρίς το πρωί όταν το φως του ήλιου είναι λιγότερο δυνατό, το έδαφος είναι πιο δροσερό και το φύλλωμα έχει χρόνο να στεγνώσει πριν το σούρουπο. Αποφεύγετε το πότισμα το βράδυ, όταν το υγρό φύλλωμα μπορεί να προσελκύσει έντομα, μύκητες και ασθένειες.

3. Πότισε από το σωστό ύψος

Όταν ποτίζετε από πολύ ψηλά, ένα μεγάλο μέρος της υγρασίας χάνεται είτε επειδή εξατμίζεται, είτε επειδή το φύλλωμα εμποδίζει το νερό να φτάσει στο χώμα. Η καλύτερη μέθοδος είναι το άμεσο πότισμα, στο οποίο στοχεύετε το νερό στη βάση ενός φυτού (αποφεύγοντας να βρέξετε το φύλλωμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μύκητες.)

0CD5F806 76BC 4612 A948 F44595CF138E

4. Χρησιμοποίησε σύστημα άρδευσης με χρονόμετρο

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε σύστημα άρδευσης με έξυπνο χρονόμετρο. Με το σύστημα τα φυτά μπορούν να ποτιστούν απευθείας στις ρίζες τους και το χρονόμετρο σας βοηθά να μην ξεχάσετε ή να το παρακάνετε με το πότισμα. Επιπλέον, ορισμένα έξυπνα συστήματα προσαρμόζουν το πότισμα με βάση τις καιρικές συνθήκες, ενώ άλλα μετρούν την υγρασία στο έδαφος και ενεργοποιούν το πότισμα μόνο όταν το χώμα έχει στεγνώσει.

5. Πότισε τα φυτά που είναι σε γλάστρες με διαφορετική συχνότητα από τα υπόλοιπα

Οι γλάστρες χρειάζονται νερό πιο τακτικά επειδή διατηρούνπιο εύκολα τη θερμότητα και το χώμα στεγνώνει γρηγορότερα από το χώμα του κήπου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να ποτίσετε μία φορά την ημέρα περίπου κατά τη διάρκεια ζεστών και ξηρών περιόδων, εκτός εάν έχετε παχύφυτα που μπορεί να χρειαστούν μόνο ένα πότισμα μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Για να διαπιστώσετε εάν πρέπει να ποτίσετε, βάλτε το δάχτυλό σας στο χώμα και αν το νιώθετε ξηρό, τότε ήρθε η ώρα. 

Συμβουλή: Ποτίστε ολόκληρη τη γλάστρα, όχι μόνο ένα σημείο στη γωνία ή μόνο στο κέντρο, καθώς αυτό δημιουργεί ένα αδύναμο ριζικό σύστημα.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram