5 πράγματα που ίσως να μην γνώριζες για την Χαλκίδα

Δημοσιεύθηκε 20 Απριλίου, 2022

Είναι η πόλη μας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως γνωρίζουμε τα πάντα για αυτήν
Εννοείται ότι θα έπρεπε βέβαια!

Παρακάτω θα μάθεις 5 πράγματα που ίσως να μην γνώριζες μέχρι τώρα για την Χαλκίδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Ολόκληρη η πόλη μέχρι και το 1885 ήταν περίκλειστη σε τείχη, σε ένα μεσαιωνικό κάστρο. Μια τεχνητή τάφρος ήταν αυτή που την έκανε να μοιάζει με ένα μικροσκοπικό αυτόνομο νησί στην τόση δα θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει την Εύβοια από την Στερεά Ελλάδα.

2. Η πόλη αρχικά ήταν γνωστή με το όνομα Νεγροπόντε, ισχυρό λιμάνι των Βενετών και έδρα του βενετικού στόλου. Το 1461 μ.Χ. το Νεγροπόντε είχε ενισχυθεί σημαντικά, δεν κατάφερε όμως να αποφύγει την επίθεση των Τούρκων, οι οποίοι είχαν αρχίσει ήδη να εξαπλώνονται στον ελλαδικό χώρο, και τελικά το 1470 ο ίδιος ο Μωάμεθ Β΄ κατακτά τη Χαλκίδα.

3. Θα σας ακουστεί τρελό αλλά η Χαλκίδα ήταν η μόνη συνοικία στην Ελλάδα που κατάφεραν να συνυπάρξουν ειρηνικά οι λατρευτικοί τόποι τριών διαφορετικών θρησκειών κατά την οθωμανική περίοδο.
Σε απόσταση μόλις ενός οικοδομικού τετραγώνου συναντάμε μέχρι και σήμερα την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, την εβραϊκή συναγωγή και το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ.

4. Η Συναγωγή της Χαλκίδας είναι μία από τις παλιότερες στην Ελλάδα, ενώ η εβραϊκή της κοινότητα είναι η μοναδική στην Ευρώπη που εξακολουθεί και διαβιεί αδιάκοπα εδώ και 2.500 χρόνια στην ίδια πόλη.

5. Σίγουρα το ξέρουμε όλοι αυτό αλλά το ξεχνάμε πολύ συχνά και δεν πρέπει..
Η Χαλκίδα μας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram