5 «αθώα» συμπτώματα υγείας που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείς

Δημοσιεύθηκε 5 Οκτωβρίου, 2023

Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, ο ενεργός τρόπος ζωής και ο προγραμματισμός τακτικών εξετάσεων συμβάλλουν στην καλή υγεία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η υγιεινή ζωή μπορεί να βοηθήσει μέχρις ενός σημείου.

Το να γνωρίζουμε καλά το σώμα μας και να αναγνωρίζουμε πότε κάτι δεν πάει καλά, είναι βασικό κλειδί για την ευεξία. Ωστόσο τα σημάδια σοβαρών προβλημάτων υγείας μπορεί να είναι διακριτικά στα αρχικά στάδια. Η έγκαιρη αναγνώριση ορισμένων φαινομενικά αθώων συμπτωμάτων υγείας μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, σώζοντας ακόμα και ζωές. Διάβασε παρακάτω πέντε συμπτώματα υγείας που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείς και προγραμμάτισε έναν ιατρικό έλεγχο, εάν αντιμετωπίζεις κάποιο από αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαγούρα στο δέρμα

Ο κνησμός του δέρματος είναι συνήθως αρκετά απλός, συχνά προέρχεται από αντίδραση σε εξωτερικούς, ερεθιστικούς παράγοντες, ξηρότητα ή ακόμα και ένα μικρό, ηλιακό έγκαυμα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαγούρα στο δέρμα είναι ενδεικτική πιο σοβαρών καταστάσεων που σχετίζονται με τα νεφρά και το συκώτι. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του British Journal of General Practice, η φαγούρα στο δέρμα μπορεί να υποδηλώνει νεφρική ανεπάρκεια, παθήσεις του αίματος συμπεριλαμβανομένου του λεμφώματος και της λευχαιμίας και ηπατικές ασθένειες, όπως η πρωτοπαθής χολική κίρρωση. Εάν έχεις συχνές φαγούρες, αλλά δεν υπάρχει ορατό εξάνθημα, ήρθε η ώρα να μιλήσεις με το γιατρό σου για την πιθανότητα ενός πιο σοβαρού, υποκείμενου προβλήματος.

Πόνος στα πλευρά

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ένας στους τρεις ανθρώπους θα αναπτύξει έρπητα ζωστήρα στη διάρκεια της ζωής του. Όμως, παρά τον επιπολασμό του, ένα από τα κύρια συμπτώματά του που πολύ συχνά παραβλέπεται, είναι ο πόνος στα πλευρά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ασθενείς συχνά θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ακόμα «αθώο» σύμπτωμα υγείας, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται στα πρώιμα στάδια του έρπητα ζωστήρα.

Δυσκαμψία στον αυχένα

Αν και η δυσκαμψία του αυχένα μπορεί να προέλθει από διάφορους παράγοντες όπως το άγχος, η κακή στάση του σώματος ή μια απλή μυϊκή καταπόνηση, μπορεί επίσης να είναι κάτι πολύ πιο επιζήμιο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 στο περιοδικό Current Reviews in Musculoskeletal Medicine, η δυσκαμψία του αυχένα μπορεί επίσης να υποδεικνύει μια εκφυλιστική διαταραχή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η οποία επηρεάζει έως και τα δύο τρίτα του πληθυσμού στη διάρκεια της ζωής τους.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των νεύρων, συμπίεση του νωτιαίου μυελού, ακόμα και παράλυση. Επομένως, εάν ο πόνος στον αυχένα δεν υποχωρεί, φρόντισε να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή.

λήψης 16

Πόνος στις αρθρώσεις

Πολλοί από εμάς υποθέτουμε ότι ο πόνος στις αρθρώσεις, είναι απλώς ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης και για αυτόν τον λόγο, τείνουμε να αμελούμε αυτό το σύμπτωμα υγείας, όταν εμφανίζεται. Ωστόσο, ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να περιορίσει σοβαρά την κινητικότητα και τη γενική υγεία. Μια έκθεση του 2018 στο περιοδικό Geriatric Nursing υποδηλώνει ότι «τα υψηλότερα επίπεδα περιορισμού της κινητικότητας συσχετίστηκαν έντονα με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία». Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από την αιτία, η διατήρηση της κινητικότητας, είναι το κλειδί για τη συνολική υγεία και ευεξία.

Η μελέτη εξηγεί ότι περισσότερο από το 30% μεσηλίκων, έχουν «περιορισμένη κινητικότητα», αυξάνοντας τον δημογραφικό κίνδυνο πτώσεων, κακής ψυχολογικής υγείας και παχυσαρκίας, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου και μια σειρά από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ξεχνάς πράγματα συχνά

Όλοι μας μερικές φορές ξεχνάμε πράγματα, είτε επειδή είμαστε αφηρημένοι, είτε λόγω της πολυάσχολης καθημερινότητάς μας . Αλλά οι ειδικοί, εξηγούν ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πότε αυτή η «αφηρημάδα», μπορεί να είναι σημάδι άνοιας.

Όταν μειώνονται νοητικές ικανότητες όπως η γλώσσα, η αφηρημένη λογική, η κρίση ή η μνήμη, μπορεί να είναι σημάδι άνοιας. Επομένως, φρόντισε να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου εάν αυτά τα συμπτώματα επηρεάζουν την καθημερινότητά σου.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram