Όλοι λίγο πολύ θέλουμε να τρώμε υγιεινά αλλά εάν δεν το κάνουμε ήδη ,τότε είναι κάπως δύσκολο να αλλάξουμε συνήθειες από την μια μέρα στην άλλη.
Το θέμα είναι να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να τρώει υγιεινά για να μας γίνει τρόπος ζωής.
Και πώς θα το κάνουμε αυτό; Με μερικά μικρά κολπάκια που θα σας πω παρακάτω:
#1 Έχε τις υγιεινές επιλογές πολύ πρόχειρες στο σπίτι σου
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να θέλουμε να επιλέξουμε πάντα την πιο εύκολη οδό, που σημαίνει πως αμα πεινάσουμε θα φάμε ότι πιο εύκολο και γρήγορο βρουμε εκείνη την ώρα μπροστά μας. Κράτα λοιπόν, τις ανθυγιεινές επιλογές μακριά από το σπίτι σου και γέμισε τα ντουλάπια με υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
#2 Φάε με τον σωστό τρόπο
Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να μασάμε και να τρώμε γρήγορα, καθώς δεν προλαβαίνουμε να γευτούμε σωστά την υφή, τη γεύση, τη μυρωδιά των φαγητών με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούμε το μυαλό μας. Προσπάθησε λοιπόν, να τρως με αργό ρυθμό και να να γεύεσαι την κάθε μπουκιά σου
#3 Μην ξεχνάς την εμφάνιση του γεύματος σου
Φτιάξε τέλεια, πολύχρωμα και διασκεδαστικά πιάτα βάζοντας τις πιο υγιεινές τροφές στα πιο όμορφα πιάτα. Πρόσθεσε λαχανικά ή φρούτα για έξτρα χρώμα και όμορφη διακόσμηση. Όταν κάνεις το φαγητό σου μια ευχάριστη εμπειρία, θα θές να το επιλέξεις ξανά στο μέλλον.
#4 Ψηλά ποτήρια, μικρά πιάτα
Όταν πίνεις ένα ποτό σε ένα ψηλότερο και πιο λεπτό ποτήρι, νιώθεις πως πίνεις μεγαλύτερη ποσότητα από ένα κοντύτερο και πιο φαρδύ ποτήρι (που ωστόσο χωράει ίση ποσότητα). Το ίδιο ισχύει και με τα πιάτα. Όταν σερβίρεις το φαγητό σε μεγαλύτερο πιάτο θα τρως περισσότερο από ότι αν το βάλεις σε ένα μικρότερο. Αυτές οι ψευδαισθήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξαπατήσουν το μυαλό σου και να σκέφτεσαι ότι καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι στην πραγματικότητα.
#5 Διαχειρίσου σωστά τις λιγούρες σου
Όταν τρως ένα πλούσιο σε θερμίδες γεύμα, όπως ένα μπισκότο, παράγεται ντοπαμίνη και σου προκαλεί χαρούμενα συναισθήματα. Τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπη δίνουν μια ολόκληρη σειρά αλλαγών στον εγκέφαλο: σου αρέσουν και έτσι αρχίζουν να ενισχύουν τα κυκλώματα εθισμού στις τροφές αυτές. Για αυτό λοιπόν διαχειρίσου συνετά τις λιγούρες σου και αντιστάσου σε αυτή την έντονη επιθυμία μέχρι να «απεξαρτηθείς». Όσο λιγότερες φορές τρως ανθυγιεινές τροφές, τόσο λιγότερο θα τις αποζητά ο οργανισμός σου.