H ψηλάφηση που κάνει μία γυναίκα είτε μόνη είτε στο γιατρό της, μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα την επαφή με ένα ογκίδιο, το οποίο αρχικά θα την τρομάξει, αλλά δεν πρόκειται για καρκινικό όγκο. Αφορά το ινοαδένωμα που σπάνια συνδέεται με καρκίνο του μαστού.
Παρά την αρχική θορύβηση της γυναίκας, ο καλοήθης αυτός ο όγκος δεν αναπτύσσεται απαραίτητα, αλλά συνίσταται η στενή του παρακολούθηση. Σε περίπτωση που η βιοψία, αναδείξει κάτι ‘ύποπτο’ πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά για να αποτραπεί η πιθανότητα καρκινοπάθειας.
- Είναι συνηθέστερα στις γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών, αλλά μπορούν να βρεθούν και σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας.
- Μπορεί να είναι περισσότερα από ένα και να εμφανιστούν στο ένα ή και στα δύο στήθη, ενώ υπάρχουν γυναίκες που εμφανίζουν πολλαπλά ινοαδενώματα.
- Οι ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη των ινοαδενωμάτων. Γι’ αυτό μπορεί να αυξηθούν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ κατά την εμμηνόπαυση, συχνά συρρικνώνονται.
- Η λήψη αντισυλληπτικών πριν από την ηλικία των 20 ετών έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ινοαδενωμάτων. Γι’ αυτό συνήθως και μια γυναίκα που έχει ινοαδένωμα στο στήθος είναι προτιμότερο να μην παίρνει αντισυλληπτικά.
- Αν αφαιρεθεί ένα ινοαδένωμα, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να βγει άλλο ή άλλα στη θέση του ή σε άλλο σημείο του μαστού.
πηγή: i-efimerida.gr