4 βήματα για να έχεις αποδοτική και οικονομική θέρμανση

Δημοσιεύθηκε 3 Ιανουαρίου, 2021

Η οικονομική θέρμανση σπιτιού είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μας απασχολούν το φθινόπωρο και το χειμώνα. Φυσικά, ο χειμώνας στη χώρα μας δεν είναι πάντα βαρύς. Πολλές φορές μπορεί να έχουμε ηλιόλουστες μέρες και ελάχιστες βροχές, ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι καλό να προετοιμάζεις το σπίτι σου για τις πιο κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν σκέφτεσαι πώς θα εξοικονομήσεις χρήματα μακροπρόθεσμα, ενώ ταυτόχρονα ζεσταίνεις το χώρο σου, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις. Δεν αρκεί να είναι οικονομική η πηγή θέρμανσης που επιλέγεις για το χώρο σου. Κάθε πηγή θέρμανσης μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερα, αν την υποστηρίξεις με κάποιες δευτερεύουσες ενέργειες. Κάποιες από αυτές τις ενέργειες μπορεί να σου κοστίσουν σεβαστά χρηματικά ποσά σήμερα. Παρόλα αυτά, είναι εγγυημένο πως θα σε αποζημιώσουν και με το παραπάνω με το πέρασμα του χρόνου. Λοιπόν, θα ήθελες να μάθεις πώς θα πετύχεις την πιο αποδοτική οικονομική θέρμανση σπιτιού;

#1 Τοποθέτησε υφάσματα και χαλιά

Η πρώτη μας συμβουλή αφορά σε αντικείμενα που, πιθανώς, ήδη διαθέτεις στο χώρο σου. Αναμφίβολα, το μινιμαλιστικό στυλ διακόσμησης δεν προβλέπει τη χρήση πολλών υφασμάτων στο σπίτι. Ωστόσο, αν θέλεις να πετύχεις μια πραγματικά οικονομική θέρμανση σπιτιού, μάλλον το στυλ αυτό δε θα ικανοποιήσει τις ανάγκες σου. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς, τα υφάσματα και τα χαλιά εξακολουθούν να είναι μοντέρνα. Απλώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το προσωπικό σου γούστο για να κάνεις εμπνευσμένους συνδυασμούς. Οι συνδυασμοί αυτοί θα πρέπει να ταιριάζουν με την αισθητική σου, αλλά ταυτόχρονα να βοηθούν στη μόνωση του χώρου. Έτσι, λοιπόν, σου συστήνουμε να μην αφήσεις κανένα δωμάτιο του σπιτιού χωρίς ένα ζεστό χαλί. Τα αποτελέσματα στην αλλαγή ατμόσφαιρας του σπιτιού θα σε καταπλήξουν.


#2 Φρόντισε για τη θερμομόνωση του χώρου

Για μια πραγματικά οικονομική θέρμανση σπιτιού, δεν αρκεί να διαλέξεις μια πηγή θερμότητας που κοστίζει λίγο, σε σχέση με άλλες. Το βασικότερο ζήτημα είναι η αποδοτικότητα κάθε πηγής θέρμανσης, ώστε στο χώρο σου να επικρατεί η βέλτιστη ατμόσφαιρα. Για να αποδίδει αρκετά καλά, η θερμομόνωση είναι πολύ σημαντική. Για παράδειγμα, σημασία έχει να μην υπάρχουν διαρροές θερμότητας από τα κουφώματα. Οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά για να διατηρηθεί η θερμότητα του χώρου.

Επίσης, πρέπει οι όποιες χαραμάδες έχουν να σφραγίζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης, για την αισθητή βελτίωση της θερμομόνωσης και ηχομόνωσης του χώρου σου, αξίζει να εξετάσεις την επιλογή κατασκευών από γυψοσανίδα. Για παράδειγμα, μπορείς να επενδύσεις κάποιους τοίχους του σπιτιού με γυψοσανίδα. Η γυψοσανίδα, ως υλικό, έχει άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να διατηρεί τη θερμότητα του χώρου σχετικά σταθερή, χειμώνα καλοκαίρι. Γιατί να μην επωφεληθείς από αυτή της την ιδιότητα για να κάνεις οικονομία στα καύσιμα;

#3 Διάλεξε την ιδανική σου πηγή θερμότητας

Όλοι ψάχνουμε την πιο οικονομική πηγή θερμότητας για το σπίτι μας. Παραδοσιακοί λέβητες πετρελαίου, αυτόνομη θέρμανση, αντλία θερμότητας, ακόμα και παραδοσιακά τζάκια έρχονται προς εξέταση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσεις πως κάθε σπίτι έχει και ξεχωριστές ανάγκες. Για παράδειγμα, ένα σπίτι 50 τετραγωνικών μέτρων δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με ένα άλλο 150 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, ένα σπίτι στο βόρειο τμήμα της χώρας δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με ένα άλλο στο νότιο τμήμα της χώρας.

Φυσικά, μπορείς να έχεις υπόψιν σου κάποιες βασικές εναλλακτικές επιλογές και το τι συνηθίζουν να προσφέρουν σε ένα σπίτι. Ωστόσο, την τελική επιλογή είναι καλύτερο να την κάνεις με τη βοήθεια ενός έμπειρου επαγγελματία, ο οποίος έχει υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες του χώρου σου. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες βασικές επιλογές πηγών θερμότητας.

#4 Συντήρησε τις πηγές θερμότητας

Είτε συνεχίσεις να θερμαίνεις το χώρο σου με ήδη υπάρχουσες πηγές, είτε αντικαταστήσεις τις υπάρχουσες με καινούριες, η σωστή συντήρηση είναι σημαντικότατη. Για ποιο λόγο η συντήρηση είναι τόσο σημαντική; Αρχικά, επειδή αυξάνει την απόδοση κάθε πηγής θερμότητας. Αλλά κάτι ακόμα, που θεωρούμε εξίσου σημαντικό, είναι πως η συντήρηση συνηθίζεται να κοστίζει λιγότερο από την επισκευή. Και οι πηγές θέρμανσης του σπιτιού, όσο ποιοτικές κι αν είναι, μπορούν να υποστούν φθορές και βλάβες με το πέρασμα του χρόνου. Γιατί να μην τις προλάβεις, πριν είναι αργά;

Άλλωστε, κάποια κομμάτια της συντήρησης μπορείς να τα κάνεις και χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία. Μπορείς να καθαρίσεις τα φίλτρα του κλιματιστικού, να κάνεις εξαέρωση στα σώματα του καλοριφέρ, ακόμα και να μάθεις να ρυθμίζεις με το βέλτιστο τρόπο το θερμοστάτη σου. Πέρα από αυτά, η συντήρηση από έναν εξειδικευμένο τεχνικό μια φορά το χρόνο μπορεί να σου προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων από πιθανές βλάβες που μπορούν να προκύψουν.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram