Αν το να βάλεις τάξη στο σπίτι σού φαίνεται βουνό, ίσως δεν έχεις αποθέματα ενέργειας για να ασχοληθείς. Υπάρχουν όμως τέσσερις μικρές κινήσεις που θα σε βοηθήσουν.
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να χαλαρώσουν αν δεν υπάρχει τάξη στο σπίτι τους. Δεν νιώσουν ήρεμοι, αν δεν είναι όλα τακτοποιημένα – που σημαίνει στη θέση τους και όχι απαραίτητα να λάμπουν από καθαριότητα. Άλλοι πάλι αποσυντονίζονται όταν τα πάντα στον χώρο που ζουν είναι «στρατιωτάκια» – σε απόλυτη παράταξη. Χρειάζονται μια αναρχία. Ένα χάος. Δεν τίθεται θέμα τεμπελιάς, αλλά ανάγκης.
Στο τέλος της ημέρας, ο καθένας κάνει ό,τι είναι λειτουργικό για εκείνον, ό,τι εξυπηρετεί τη γαλήνη του. Οι επιστήμονες από τη δική τους πλευρά κάνουν τη δουλειά τους, που είναι να αναλύουν τα φαινόμενα.
Το τελευταίο που μπήκε υπό το μικροσκόπιό τους είναι το «depression room», όρος που έγινε διάσημος στο TikTok και το YouTube. Οι ερευνητές θύμισαν πως η ακαταστασία έχει συσχετιστεί εδώ και χρόνια με την ψυχική υγεία, εξηγώντας ότι μπορεί να συσσωρευτεί όταν κάποιος βιώνει κρίση ψυχικής υγείας. Ο ένοχος είναι «η υπερβολική κόπωση», όπως είπε στους New York Times ο N. Brad Schmidt, διακεκριμένος ερευνητής καθηγητής ψυχολογίας στο Florida State University.
Διευκρίνισε πως «οι άνθρωποι είναι συχνά τόσο εξαντλημένοι –ψυχικά και σωματικά– που δεν νιώθουν ότι έχουν την ενέργεια να φροντίσουν τον εαυτό τους ή τον χώρο τους. Απλά, δεν έχουν την ικανότητα να ασχοληθούν με την καθαριότητα και τη συντήρηση του σπιτιού όπως έκαναν κάποτε».
Μελέτες έχουν δείξει και ότι ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους και ντροπής. Δηλαδή, να μας κάνει να αισθανόμαστε χειρότερα από ό,τι νιώθουμε ήδη. Προφανώς αν βάλουμε ηλεκτρική σκούπα δεν θα απαλλαγούμε από την κατάθλιψη. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να τονωθεί η διάθεσή μας.
Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τακτοποιημένο το περιβάλλον μας, χωρίς να μας βγει η ψυχούλα, προκειμένου να βελτιώσουμε τόσο την εικόνα του όσο και την ενέργειά μας.
Μια πρακτική δημοφιλής στα social media είναι «η τακτοποίηση πέντε πραγμάτων». Στο επίκεντρο τίθενται μόνο πέντε κατηγορίες πραγμάτων που υπάρχουν στο δωμάτιο: σκουπίδια, πιάτα άπλυτα ή πλυμένα, αλλά όχι τακτοποιημένα, ρούχα, πράγματα που έχουν μια ορισμένη θέση και πράγματα που δεν έχουν.
Όπως με όλα σε αυτή τη ζωή, χρειάζονται προτεραιότητες. Δηλαδή, δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να τα κάνουμε όλα μαζί, γιατί το πιθανότερο είναι να πνιγούμε από το άγχος και να μην κάνουμε τίποτα. Ως εκ τούτου, θέτουμε ως στόχο την τακτοποίηση ενός είδους από τη λίστα και συνεχίζουμε εάν έχουμε κουράγια.