4 λάθη που κάνεις και δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς

Δημοσιεύθηκε 25 Ιανουαρίου, 2023

Οι περιστασιακές αϋπνίες είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει πολύς κόσμος. Οι σκέψεις, τα άγχη της καθημερινότητας, τα deadlines στη δουλειά και χίλιοι δυο άλλοι παράγοντες μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο και να μας κάνουν να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μετρώντας προβατάκια χωρίς σταματημό.

Και κάπου εκεί όλοι σκεφτόμαστε: «μα τι πρέπει να κάνω για να κοιμηθώ; Να κάνω το ένα, να κάνω το άλλο και το παράλλο». Και φτάνουμε στο σημείο να δοκιμάζουμε μεθόδους, tricks και μυστικά καταπολέμησης της αϋπνίας, την ώρα που μπορεί να κάνουμε παράλληλα λάθη, που εμποδίζουν τον γρήγορο και καλό ύπνο μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλήθεια, ξέρεις ποια είναι αυτά τα λάθη; Δες παρακάτω τι -κατά πάσα πιθανότητα- κάνεις στην προσπάθειά σου να κοιμηθείς και τελικά πετυχαίνεις το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μην αλλάξεις τη ρουτίνα ύπνου

Αν τις τελευταίες μέρες έχεις αϋπνίες, στριφογυρνάς συνέχεια στο κρεβάτι και παλεύεις να κοιμηθείς λίγες ώρες, δεν είναι λύση να αρχίζεις να αλλάζεις τη ρουτίνα ύπνου σου. Η αϋπνία είναι ένα σημάδι ότι ο οργανισμός σου προσπαθεί να προσαρμοστεί σε κάποια συνθήκη, π.χ. στην αγχωτική φάση που μπορεί να βιώνεις στη δουλειά. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Μη δημιουργείς την «τέλεια» συνθήκη για ύπνο

Τι σημαίνει αυτό; Δε χρειάζεται να μην πιείς ένα ποτηράκι κρασί, να μη φας πολύ αργά το βράδυ, να μη βγεις και ξενυχτήσεις μέχρι πολύ αργά και να τα κάνεις όλα σωστά από νωρίς για να μπορέσεις να κοιμηθείς. Όλο αυτό είναι αγχωτικό και μπορεί να σου φέρει ακόμα περισσότερη αϋπνία. Απλώς άσε τον εαυτό σου ελεύθερο.

Μη στραφείς σε εφαρμογές χαλάρωσης και ύπνου

Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι εφαρμογές που κυκλοφορούν και αφορούν τη χαλάρωση λίγο πριν τον ύπνο, προσφέρουν και πιο γρήγορο ή καλό ύπνο. Οπότε, αν θες δοκίμασέ τις, αλλά μην έχεις προσδοκίες.

Μη συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου τα Σαββατοκύριακα όπως τις καθημερινές

Αν έχεις την αντίληψη ότι και τα Σαββατοκύριακα πρέπει να ξυπνάς την ώρα που σηκώνεσαι τις καθημερινές, κάνεις μεγάλο λάθος. «Άκουσε» το σώμα σου, ξεκουράσου και θα δεις ότι δεν θα έχεις για πολύ καιρό ακόμα αϋπνίες.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram